In2constient, Cabinet de Psihologie Clinica si Psihoterapie Bucuresti

Program psihodramatic si educational pentru copii

Program psihodramatic si educational pentru copii:

Programul are la baza metoda psihodramei la copii si se adreseaza copiilor aflati in curs de crestere si dezvoltare personala, cu varste cuprinse intre 2 -7 ani pentru activitati de lucru in grup.

Programul psihodramatic pentru copii are scop educational si psiho-pedagogic, acesta fiind structurat in proiecte etapizate pe arii si categorii diferite. In acest sens luam in consideratie o serie de factori determinanti precum:

  • situatia familiala,
  • varsta si nevoile copilului,
  • modalitatile de interventie adaptate in sensul cresterii si dezvoltarii personale atat pentru familie cat si pentru copii,
  • module speciale pentru educatori, cadre didactice, specialisti si asistenti implicati in cadrul Gradinitei de copii.

Scopul programului

Dezvoltarea abilitatilor si capacitatilor psiho-mentale si afective caracteristice categoriilor de varsta ale copiilor vizati in program, in baza dezvoltarii creativitatii si spontaneitatii. In vederea atingerii scopului propus punem accent pe doua axe prioritare din punct de vedere al psihologiei copilului, si anume accesarea si explorarea prin intermediul psihodramei la copii a propriilor resurse interioare;

Obiectivele programului

  • Dezvoltarea capacitatii de comunicare si de exprimare a emotiilor (furie, negare, agresivitate/violenta, neintelegere, exuberanta etc);
  • Gestionarea si medierea situatiilor conflictogene;
  • Dezvoltarea expresivitatii si limbajului verbal si non-verbal (dictie, expresivitate, limbaj corporal) si exprimare in cadrul unui grup;
  • Stimularea si dezvoltarea propriei spontaneitati si creativitati;
  • Canalizarea eficienta a resurselor si energiei cu accent pe dezvoltarea capacitatii de autocunoastere si de cunoastere reciproca;
  • Intelegerea si construirea unui rol pe scenă;
  • Dezvoltarea spiritului de echipa;
  • Construirea unui patern psiho-mental-afectiv echilibrat de stabilire a relatiilor cu cei din jur (copii si/sau adulti)

Etape si categorii

Programul educational este structurat pe trei module care vizeaza urmatoarele grupuri tinta:

I. Grupa de copiii cu varste intre 0 – 2 ani: activitatea psiho-pedagogica se va desfasura, in functie de nevoile identificate, fie in maniera terapeutica individuala fie in cadrul interventiilor terapeutice familiale cu oferirea sprijinului psihologic pentru apartinatori.

II. Grupa de copii cu varste intre 3-5 ani: in prima parte a activitatii se va urmari integrarea si adaptarea  copiilor noi la situatia si contextul presupus de inceperea activitatii la gradinita (separarea de mama sau substitute ale acesteia, adaptarea la noi cerinte si situatii – modul cum resimte copilul inceperea gradinitei s.a).

III. Grupa de copii cu varste intre 5-7 ani: se va urmari pregatirea si adaptarea copiilor pentru scoala si intalnirea cu noi roluri, situatii si cerinte –  modul cum simte copilul  aceasta noua perioada cu frsutrari si rezistente masive la schimbare.

IV. Grup de lucru cu copiii cu nevoi speciale: interventii psihoterapeutice de recuperare si reabilitare a copiilor identificati cu nevoi speciale (tulburari de atentie, hiperagitatie, ADHD, note de autism, sindrom Asperger, agresivitate crescuta, dizabilitati mentale si/sau fizice).

V. Grupa de parinti: categorie speciala de interventie psihodramatica in scopul consilierii si psihoterapiei in sensul cresterii si dezvoltarii personale cu accent pe rolurile de apartinatori/parinti fara a neglija celelalte roluri din viata acestora in calitate de adulti.

V. Grupa de specialisti: Modul psihodramatic cu scop psihopedagogic adresat specialistilor si personalului staff al Gradinitei (educatori, psihologi, asistenti, pedagogi, auxiliari) in scopul formarii si dezvoltarii abilitatilor de lucru cu copiii si de gestionare a situatiilor dificile in relatiile cu parintii/apartinatorii copiilor.

Va asteptam sa va inscrieti copiii la grupurile de dezvoltare personala Tel: 0728.750.387 e-mail: in2constient@gmail.com

Galerie foto
  • ...