Dr. Oana Madalina Sandu - Clinica Stomatologica Bucuresti

Endodontie - Tratament Canal

Este ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratarea afectiunilor pulpare (nervul dintelui).

Cand pulpa dentara a fost afectata se recurge la indepartarea ei, la curatare si sterilizarea canalelor radiculare si la obturarea acestora. Acest tratament este necesar pentru a mentine existenta si functionalitatea dintelui pe arcada chiar daca "nervul" a fost afectat.

Practic, endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, când bacteriile au infectat pulpa dentara, si într-un stadiu mai avansat, tesuturile din jurul radacinii unui dinte.

În timpul tratamentului endodontic, medicul indeparteaza tesuturile inflamate sau necrozate curatand de resturi organice si bacterii întregul sistem de canale situat în interiorul radacinilor dintelui, pe care apoi îl umple etans cu un material biocompatibil.

Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a patologiei, distructia tesuturilor dure si a tesuturilor de sustinere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansarii leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însa probabil cel mai important dezavantaj al nerealizarii la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infectiei la nivel osos

Galerie foto
  • ...