Nicodent Clinic - Clinica Stomatologica Bucuresti

Protetica dentara

Protetica dentara analizeaza starea  arcadelor dentare si a echilibrului muscular si articular si gaseste solutiile cele mai potrivite de tratament in scopul refacerii integritatii arcadelor intr-un mod functional si estetic in perfecta armonie cu celelate structuri ale cavitatii bucale, facand apel la “dinti artificiali” creati in afara cavitatii bucale de catre tehnicieni dentari. Atunci cand, din diverse motive, din dinte lipseste o portiune ce nu poate fi refacuta prin obturatie (plomba), sau peretii dentari sunt prea subtiri pentru a suporta presiunile masticatorii, e necesara acoperirea dintelui cu o coroana.

Ce este edentatia?

Edentatia rezulta in urma pierderii unuia sau a mai multor dinti  sau chiar a tuturor dintilor uneia sau a ambelor arcade dentare (edentatia totala)

De ce sa inlocuim un dinte lipsa?

Pierderea chiar si a unui singur dinte (edentatie), atrage dupa sine o serie de tulburari la nivelul dintilor, oaselor maxilare si consecutiv la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.

Dintii sufera mici miscari in cursul intregii vieti, incercand sa-si gaseasca stabilitatea prin contactul cu dintii vecini, dar si cu cei corespunzatori de pe arcada opusa.

In momentul in care un dinte lipseste, ceilalti incearca in continuare sa compenseze lipsa, aparand un cortegiu de evenimente:

  • inclinarea dintilor vecini spre edentatie (locul ramas liber prin extractia unuia sau a mai multor dinti)
  • eruptia dintelui antagonist (cresterea/alungirea) spre spatiul edentat. Nemaiavand dinte corespondent (datorita pierderii acestuia) pentru a realiza masticatia, dintele de pe arcada opusa va “erupe” incercand sa-si gaseasca un antagonist.

Aceste modificari de pozitie ale dintilor restanti, vor conduce la :

  • probleme ocluzale (tulbuari in dinamica masticatorie prin aparitia unor contacte anormale produse de migrarile dentare)
  • consecutiv tensiuni la nivelul musculaturii si in timp, tulburari la nivelul articulatiilor temporo-mandibulare.
  • toate aceste aparent “nesemnificative” modificari pot fi cauza unor tulburari posturale acompaniate de dureri la nivelul capului, cefei, spatelui, si membrelor
  • probleme parodontale prin aparitia unor spatii retentive greu de igienizat insotite de inflamatie gingvala, care necontrolata va putea afecta structurile de sustinere ale dintior in cauza (boala parodontala)
  • probleme dentare: tocire patologica a smaltului dentar cu aparitia consecutiva a fenomenelor de sensibilitate si cresterea susceptibilitatii la carie
Galerie foto
  • ...