Dr. Adam Stella-cabinet stomatologic-Bucuresti

Albirea dintilor

Aveti dintii ingalbeniti si doriti un zambet "hollywoodian"? Nu v-a ajutat pasta de dinti pentru albire si nici intregul arsenal de solutii pentru albirea dintilor din farmacii si supermarketuri? Rezultat obtinut fiind doar o curatare a suprafetei dintilor fara un efect de albire evident.

Albirea dentara se utilizeaza de peste 150 de ani. De-a lungul timpului au fost folosite diferite substante chimice periculoase cu eficacitate discutabila, dar totusi apreciate la acea vreme. De la inceput va spun ca dintii se pot albi cu adevarat doar cu sisteme de albire profesionale si doar cu ajutorul medicului stomatolog. Albirea profesionala se bazeaza pe actiunea decoloranta a oxigenului activ care se elibereaza din diverse substante folosite.

Indicatiile pentru albire sunt multiple, cum ar fi: - culoarea dintilor inestetica din diverse motive (fluoroza, dinti tratati endodontic, etc.); - inainte de restaurari estetice (compozit, fatete de portelan). Din contraindicatii as putea mentiona: - paradontite, gingivite; - igiena precara; - carii multiple; - sarcina; - reactii alergice la substanta folosita.

Inainte de procedura de albire e necesara igienizarea profesionala (detartraj, airflow). Albirea dentara este reversibila mai ales la fumatori, efectul si durabilitatea depind de structura dentinara, igiena orala personala, si concentratia substantei.

Exista doua tipuri de albire - office si at home. Pentru procedura at home se confectioneaza gutiere speciale din silicon dupa amprentarea arcadelor dentare, urmand ca pacientul sa aplice gelul de albire in gutiere timp de 7-10 nopti. Concentratia gelului folosit acasa este mai mica si efectul de albire nu este atat de rapid precum cel ce poate fi obtinut in urma albirii in cabinetul medicului, dar ii ofera pacientului libertate in folosirea procedurii si il scuteste de la vizitarea cabinetului stomatologic.

Procedura de albire office se face in cabinet sub stricta supraveghere a medicului cu o concentratie mai mare de substanta. Se poate face cu sau fara lampa zoom, diferenta consta in cresterea temperaturii agentului decolorant, prin aplicarea lampii crescand viteza de reactia dar nu si viteza de modificare a culorii sau efectului albirii (dovedit clinic). Personal, prefer sa fac albiri office pacientului fara aplicarea lampii. In timp am constatat ca datorita cresterii temperaturii apare si o sensibilitate crescuta a dintilor, procedura fara lampa nu provoaca o asemenea sensibilitate crescuta, efectele fiind aceleasi.

Toti pacientii intreaba de durata efectului de albire. Cum am mai spus, efectul este reversibil si difera de la un pacient la altul. Fumatul, consumul de bauturi carbogazoase, cafea, alimente colorante scurteaza durata efectului de albire. Am pacienti la care efectul albirii dureaza de cativa ani fara nicio modificare a culorii dintilor si pacienti care isi refac tratamentul la intervalul de 4-6 luni. De asemenea, am pacienti care necesita albirea dintilor inainte de restaurari estetice sau fatetari si pacientii inteleg foarte bine rostul tratamentului, si doar asa, impreuna, putem obtine rezultate spectaculoase.

Inca o data mentionez ca de-a lungul timpului s-au facut nenumarate cercetari, studii, imbunatatiri, si in concluzie se poate spune ca toate sistemele profesionale de albire indeplinesc cerintele de siguranta, efecienta, si nu exista niciun risc real!

In concluzie, nu cred ca albirea dentara profesionala in zilele noastre este un moft, existant multe cazuri in care aceasta devine o necesitate. Pentru a avea un zambet frumos trebuie sa aveti incredere in medicul stomatolog si doar acesta poate gasi solutii pentru a va bucura de un zambet larg. Zambiti, viata e frumoasa!

Galerie foto
  • ...