Denti Dent -clinica stomatologica-Bucuresti

Ortodontie copii si adulti

Cu totii stim deja ca este important sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi sau sa ne prezentam la stomatolog atunci cand este necesar. Insa, dantura ascunde mult mai multe secrete decat ne-am putea inchipui.

 

STIATI CA ...?

- Asociatia Americana de Ortodontie recomanda ca un copil sa fie consultat de un specialist ortodont nu mai tarziu de varsta de 7 ani.

- Dintii erupti gresit la varste fragede pot influenta cresterea scheletului facial, ducand la aparitia de asimetrii faciale semnificative.

- Dezvoltarea insuficienta a oaselor maxilare duce la o respiratie incorecta si ineficienta ce poate avea repercusiuni asupra dezvoltarii somatice si intelectuale a copilului.

- Modificarile de pozitie ale dintilor pot induce suferinte la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, suferinte ce se pot intinde pana la anchiloza articulara cu limitarea deschiderii gurii.

- Unii bebelusi se nasc cu dinti. Unul din 2000 de bebelusi se naste cu dinti, asa ca uneori prima vizita la dentist are loc la numai cateva zile de la nastere. Acesti dinti cresc de regula pe mandibula si au radacina slaba; sunt adesea extrasi pentru a preveni eventuale probleme asociate cu alaptatul sau inghitirea lor. Desi pot fi semnul unei probleme de sanatate, iar in Antichitate erau considerati un simbol al raului – de cele mai multe ori, nu exista niciun motiv de ingrijorare. Se pare ca atat Napoleon, cat si Iulius Cezar s-au nascut cu dinti.

- Dintii trebuie tratati inca de la aparitia lor. Dintii de lapte trebuiesc tratati pentru a nu afecta mugurii dintilor permanenti. Prin extractia lor timpurie datorita proceselor carioase ei pot micsora spatiul necesar eruptiei dintelui permanent corespunzator ducand ulterior la necesitatea urmarii unui tratament ortodontic. Stiati ca primul dinte permanent care apare in cavitatea bucala este molarul de sase ani? El apare in spatele dintilor de lapte, fara a inlocui vreun dinte, de aceea el este adesea confundat cu acestia.

- Nu tuturor ne cad dintii de lapte. In general, pana la implinirea varstei de 3 ani, copilul are o serie de 20 de dinti temporari pe care incepe sa-i piarda in jurul varstei de 5-6 ani. Insa, uneori se intampla ca unii dintre dintii de lapte sa persiste pe arcada pana la varsta maturitatii, fara ca dintii permanenti care erup in locul lor sa isi faca aparitia. Motivul? Poate fi vorba fie de lipsa dintelui permanent in os (anodontie), fie despre un dinte permanent ramas inclus in os (incluzia dentara).

- Unii dintre noi au prea multi dinti inlocuitori. Exista cazuri de hiperdontie cand, in afara celor 28 sau 32 de dinti (in functie de prezenta sau absenta molarilor de minte), apar niste dinti in plus care raman ascunsi sau erup ocazional. Acestia sunt dintii supranumerari care pot fi extrasi sau din contra, pastrati si aliniati pe arcada prin tratament ortodontic, in functie de contextul clinic.

 

O serie de semne pot indica nevoia unui control ortodontic imediat:

- pierderea precoce (inainte de vreme) a unui dinte temporar (de lapte);

- muscarea frecventa a obrazului sau muscarea cu dintii inferiori a cerului gurii;

- dinti care nu se intalnesc (ramane spatiu intre ei);

- dinti superiori care ies afara sau sunt spatiati;

- dintii superiori care cresc in spatele celor inferiori;

- dintii superiori nu intra in contact cu cei inferiori in muscatura;

- spatii excesive intre dinti care persista si dupa aparitia caninilor permanenti.

 

Aparatele ortodontice clasice pentru copii, aparatele miofunctionale, aparatele ortodontice fixe cu bracketi metalici sau fizionomici, miniimplanturile ortodontice sunt o parte din arsenalul de care dispunem pentru a va ajuta sa aveti o dantura perfecta.

Daca v-am starnit interesul, va asteptam la o consultatie pentru a descoperi impreuna si mai multe secrete despre dintii  dumneavoastra!      

 

Nu uitati, zambetul va poate ajuta sa va simtiti minunat sau va poate complexa, alegerea va apartine!

Galerie foto
  • ...