Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Dumitru Motoc - Bucuresti

Istoria Colegiului

Prima scoala de industrie alimentara, cea mai mare din tara, unica si acum în Bucuresti ca profil, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc" a cunoscut, în timp si spatiu, o evolutie sinuoasa, dar benefica.

Documentele de arhiva dovedesc existenta unor clase de specialitate, înca din anul 1947. 

           

            În anul 1948, Scoala Medie Tehnica de Industrie Alimentara, prima scoala autonoma de profil, cu sediul în Bucuresti, str. Popov nr. 56, actualmente str. General Berthelot, a functionat cu 20 cadre didactice si cinci clase a câte 25 - 30 elevi, fiecare clasa reprezentând o sectie, respectiv: panificatie, fermentative, conserve, ulei si produse zaharoase.

            La început, disciplinele de specialitate erau predate de catre absolventi ai unor facultati cu profil apropiat: chimie industriala, agronomie, politehnica.

            Din anul 1949 participa si absolventi ai primei facultati de specialitate: Institutul de Industrii Alimentare Bucuresti.

             1952 - 1955 sub patronatul Fabricii Muntenia, a fost construit actualul local, care cuprindea 24 sali de clasa, un laborator, o sala de sport si alte câteva încaperi. In aceasta perioada scoala poarta denumirea de Centru Scolar pentru Industria Alimentara ,,Filimon Sârbu” - Bucuresti.

            În urmatorii 30 de ani, fabrica patronatoare a contribuit la îmbogatirea bazei materiale prin construirea a doua internate pentru elevii din provincie, a unui local nou pentru laboratoare, ateliere scolare si organizarea unei cantine. A fost preluat, în 1973, de la I.M.P. "23 August", atelierul de panificatie, în cadrul caruia si-au însusit meseria de operator pentru industria moraritului si a panificatiei zeci de generatii de elevi ai scolii profesionale si ai liceului sub îndrumarea maistrilor instructori, realizând, în acelasi timp, o productie anuala importanta.

            In cadrul acestei institutii de învatamânt se înfiinteaza, în anul 1966, Liceul Industrial de Industrie Alimentara (L.I.I.A) cu durata de cinci ani, care functioneaza independent, iar in anul 1973 se unifica cu Grupul Scolar de Industrie Alimentara sub numele de Liceul Industrial nr.15        Reorganizarea învatamântului industrial din anul 1976 impune o noua structura. In cadrul primei trepte de liceu am functionat cu doua profiluri: industrie alimentara si electrotehnic. In treapta a II a, primul profil se separa pe meserii, cuprinzând clase în care se pregatesc operatori pentru industriile: morarit, panificatie, produse extractive si fermentative, preparate din carne, lapte, legume, fructe.  

            1990 s-a înfiintat Scoala complementara de 2 ani, în cadrul liceului.

            1991 - prin Ordinul Ministerului Învatamântului si Stiintei nr. 6440/1991 se transforma în Grupul Scolar de Industrie Alimentara Bucuresti cu durata de 4 ani; apare o noua forma de învatamânt : Scoala Postliceala. Grupul Scolar functioneaza din acest an cu urmatoarele forme de învatamânt: liceu zi si seral, scoala profesionala, scoala complementara, scoala de maistri si scoala postliceala.

            Scoala a fost unitate pilot în programul PHARE VET RO 9405, situându-se în plin proces de reforma a învatamântului profesional de profil, ca participant si promotor al înnoirii, aceasta fiind una din performantele noastre. [1]

În cadrul acestui program am participat la modernizarea învatamântului profesional de industrie alimentara, elaborând noi standarde ocupationale si profesionale, curriculumuri.

Un element cheie în ce priveste procesul de instruire este parteneriatul social. Relatiile, în acest sens, cu agenti economici cum ar fi: S.C.Dambovita S.A., S.C Libertatea S.A, S.C Vitan S.A, S.C. Berceni S.A, S.C. Titan S.A, S.C. Fulger S.A, S.C.Medes, S.C. Cumetrii, S.C. Pescaru S.A, I.L.F Berceni, S.C. Muntenia S.A, etc. au fost, în mare masura, fructuoase. Cu toate acestea, anumiti factori au împiedicat crearea unui parteneriat social real.

            Având în vedere, în primul rând, restructurarea unitatilor de industrie alimentara care a generat deficiente în noua structura si a îngreunat stabilirea unor contacte benefice pentru ambele parti, în egala masura, avem în vedere o legislatie defectuoasa, care prejudiciaza relatiile dintre colegiu si partenerii sociali.    

            Pentru compatibilizarea învatamântului românesc de industrie alimentara cu cel european am continuat parteneriatul international început în 1994, prin participarea la Trofeul European al Brutarilor – Strasbourg, unde am obtinut locul IV si l-am dezvoltat prin colaborari cu Colegiul Tehnic din Holstebro Danemarca, cu care din 1996 am avut proiecte anuale (prin programele PHARE, Leonardoda Vinci s.a.), dar si cu scoli similare din Franta si Elvetia.

Speram ca, prin promovarea noului în formarea specialistilor într-un domeniu aflat în continua optimizare, acela al producerii de alimente si tinand seama de traditia si realizarile scolii, institutia noastra, îsi va pastra locul prestigios meritat în învatamântul bucurestean si care are acum ceea ce numim istorie.

O istorie care înseamna greutatea si efortul începutului, dar mai ales bucuria cunoasterii si formarii personalitatii elevilor nostri, emotia oamenilor de la catedra si mândria în evolutia si realizarile celor ce au iesit de pe bancile scolii.

            O istorie care înseamna statutul de scoala pilot în programul de reforma a învatamântului vocational si tehnic românesc, PHARE VET RO - 9405, care ne-a situat în fruntea eforturilor de promovare a noului, a reformei.[2]

2000 - prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 4565/19.09.2000, s-a aprobat functionarea sub denumirea de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara ,,Dumitru Motoc”.           Profesorul Dumitru Motoc este unanim recunoscut ca fondatorul învatamântului superior modern de industrie alimentara. Este incontestabil faptul ca, întreaga dezvoltare a actualei facultati de profil a fost consecinta ideilor inovatoare ale acestui prestigios dascal si om de stiinta.

2003-2004 – scoala a functionat cu 74 de clase, în urmatoarele forme de învatamânt: liceu zi si seral, scoala profesionala, scoala de arte si meserii, scoala de ucenici, scoala postliceala. În sfârsit, o istorie care înseamna stabilitate, calitate a procesului de formare a adolescentilor, încununata de atribuirea denumirii de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara ,,Dumitru Motoc”.[3]

 Toate acestea îndreptatesc sperantele pentru viitorul scolii "Dumitru Motoc" si gândul ca cei ce vor veni nu vor dezminti generoasele idealuri ale înaintasilor.

            De-a lungul timpului, colectivul didactic al scolii a depus o munca entuziasta, în clasa si în afara ei, pentru a obtine rezultate optime în instruirea si educarea elevilor, în ridicarea continua a nivelului pregatirii lor profesionale.

            Activitatea aceasta a fost coordonata de catre ingineri si profesori, care au dat dovada de pricepere, energie si dragoste fata de scoala, dezvoltând si perfectionand activitatea institutiei, în lupta cu greutatile inerente ivite pe parcurs.       

Scoala a intrat în programul de reabilitare B.E.I., care înca nu s-a încheiat, dar cu toate acestea, liceul a reusit sa obtina doua proiecte POSDRU, care sunt foarte importante, si de asemenea, sa se desfasoara aici numeroase activitati captivante.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0215552876
Str. Spatarul Preda, Nr. 16, sector 5
Distribuie