Hope Clinica Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapie de familie

Familia este nucleul de baza in care ne nastem. Este “membrana” care ne protejeaza, in care crestem si in care ne formam ca fiinte unice. Familia ne ajuta si ne sustine in constructia “bazei de siguranta”, a temeliei pe care fiecare dintre noi isi va cladi personalitatea.

Ne nastem dependenti de familia noastra, ne formam in relatiile din familia noastra, invatam sa iubim sau sa uram in familia noastra. Este primul nostru loc de joaca, prima relatie de iubire, este “startul” in drumul care se numeste viata.

Ceea ce primim in familie purtam in noi mai departe in societate, in relatiile noastre din afara familiei, in cadrul grupurilor din care alegem sa facem parte.

De ce psihoterapie de familie, cuplu si grup?

Pentru ca noi ne “formam” in relatie, propria noastra conceptie are la baza o relatie. Pentru ca noi ne “facem aparitia” in cadrul unui grup de cand ne nastem, iar acest prim grup este familia, fie ca este cea naturala sau adoptiva. Invatam sa relationam pentru prima data cu membrii familiei. Apoi mergem la gradinita unde avem un alt grup, apoi la scoala si ulterior intr-un grup profesional.

Psihoterapia de famile, cuplu si grup are ca principal obiectiv familia/cuplu/grupul vazut ca un “tot”, ca un organism viu care este intr-o permanenta dinanica data de interactiunile din cadrul familiei/cuplului/grupului.

In acesta orientare psihoterapeutica, psihoterapeutul nu lucreaza cu fiecare membru al familiei/cuplui/grupului ca membru component al grupului, ci cu relatiile care apar in cadrul grupului, el fiind o “oglinda” atat pentru grup, cat si pentru fiecare membru in parte in cadrul acelui grup de terapie. Fiecare membru al familiei/cuplului/grupului va intelege contributia lui in cadrul grupului si va avea ocazia de a alege sa schimbe ceva in propria viata, beneficiind atat de sustinerea familie/cuplui/grupului, cat si de ajutorul profesionist al psihoterapeutului.

Nu psihoterapeutul are puterea de a rezolva problemele din familie/cuplu/grup, ci fiecare membru in parte, indiferent de varsta sau experienta de viata.

 

Ce poate face psihoterapeutul:

  • Crearea unui spatiu unde fiecare membru se poate considera securizat cand isi expune dificultatile, nemultumirile; in cabinetul psihoterapeutului stie ca poate avea parte de confidentialitate;
  • Asigurarea ca nimeni nu va fi criticat si invinovatit;
  • Fiecare membru va fi ghidat in recuperarea rolului si a locului pierdut in tabloul familiei sale;
  • Psihoterapeutul va sustine resursele si initiativele fiecarui membru in procesul de vindecare a ranilor;
  • Fiecare membru va fi sustinut sa-si exprime trairile si gandurile in raport cu aparitia dificultatilor.

 

Frecventa sedintelor de psihoterapie de familie, cuplu si grup este saptamanala. Durata fiecarei sedinte este de 50 de minute pentru familie si cuplu, iar pentru grup durata este de 90 de minute. Pentru eficienta procesului terapeutic este necesara participarea la fiecare sedinta a tuturor membrilor familie, cuplului, grupului in formula stabilita cu psihoterapeutul de la inceputul procesului terapeutic.

Schimbarea in psihoterapie este un proces de o complexitate enorma, ce apare din interactiunile complicate ale experientelor umane.

Galerie foto
  • ...