Care Zone Medical & Urban Spa

Corectia Cicatricelor

Ori de cate ori pielea intra in contact cu obiecte care o lezeaza se produc distructii celulare, mai mici sau mai mari care, fie se vor vindeca fara urme, fie vor lasa o cicatrice.Cicatricile variaza ca forma, culoare, marime, aspect, consistenta, elasticitate, etc.Procesul de cicatrizarea este reprezentat de succesiunea de etape pe care le strabate pielea, de la leziunea propriu-zisa pana la formarea cicatricei definitive. Acest interval de timp variaza in functie de mai multi factori, dintre care cei mai importanti sunt factorii genetici si modalitatile de producere si vindecare ale plagilor.In general, dupa faza acuta care dureaza pana la 2 saptamani, cand de obicei se extrage si materialul de sutura, urmeaza pana la 6 luni o perioada in care cicatricea proaspat formata se remaniaza continuu. Este perioada in care cicatricea este denumita “tanara” sau “imatura” sau “in evolutie”. Coloratia acesteia este rosiatica si aspectul este de obicei neuniform. Este de asemenea perioada unica de altfel, in care aceasta poate fi influentata de creme, unguente, plasturi special cu silicon, masaj, etc. Dupa aproximativ 6 luni o cicatrice normala se opreste in evolutie si se va transforma in cicatrice “matura” sau “definitiva”. Cicatricea se albeste si devine uniforma. Cele descrise mai sus corespund procesului de cicatrizare fiziologic. Exista cazuri in care cicatrizarea nu urmeaza traiectoria fiziologica si apar cicatrici patologice care pot fi:

 

  • hipertrofice (mai mari de volum)
  • retractile (produc bride retractile la nivelul pliurilor de flexie naturale)
  • depresive (cu lipsa de volum)
  • hipercrome (colorate in exces, hiperpigmentate)
  • cheloide, (cicatrici patologice foarte voluminoase, apar ca niste tumori), etc.

Metodele de tratament ale cicatricilor sunt:

  • nechirurgicale (se aplica cicatricelor imature): masajul endermologic, aplicatii de creme sau unguente speciale, aplicarea de plasturi cu silicon, peeling-ul chimic, tatuajul medical, subscizia, etc.
  • chirugicale (se aplica de obicei cicatricelor definitive): reexcizia si sutura directa, excizii seriate, utilizarea diverselor lambouri incrucisate in cazul cicatricelor retractile, utilizarea expanderelor pentru a obtine exces tegumentar, etc.

O categorie aparte o reprezinta cicatricile hipertrofice mature la care se doreste o reactivare a procesului de remodelare. Acest lucru se poate obtine prin injectare de produsi cortizonici cum ar fi triamcinolon acetonid. Cicatricea se reactiveaza, devine din nou rosiatica si de volum marit. Este momentul in care pot fi aplicate toate terapiile nechirurgicale pentru a ghida vindecarea catre un rezultat cat mai bun din punct de vedere estetic.

Metodele chirurgicale:

  • reexcizia si sutura directa se aplica acelor cicatrice care nu intrunesc criteriile estetice pe care ni le dorim si pentru care specialistul dvs va poate garanta un rezultat estetic mai bun. Nu toate cicatricele pot beneficia real de o astfel de corectie. Trebui specificat inca o data ca aspectul unei cicatrice depinde intr-o buna masura de acuratetea inciziilor, de felul suturii, de tipul de fire utilizate si de mana chirugului, dar depinde foarte mult si de felul in care fiecare dintre noi “cicatrizeaza”. De asemenea aspectul unei cicatrice depinde si de traiectul inciziilor. Acestea trebuie sa respecte liniile de forte care sunt fiziologice la diverse niveluri ale tegumentului. Orice cicatrice dispusa perpendicular pe aceste linii de forta se va vindeca prost si se va lati in timp.
  • excizia seriata reprezinta metoda prin care dintr-o cictrice mare care acopera o suprafata intinsa de piele se excizeaza treptat la interval de cateva luni cate o portiune, astfel inca aceasta se micsoreaza mereu.De mentionat este faptul ca nu exista nici o metoda de indepartarea totala a cicatricelor. Chiar si in cazul acestor excizii seriate nu se poate exciza definitiv cicatricea. Insa aspectul per total este mult mai bun.
  • in cazul cicatricilor retractile care apar mai ales dupa arsurile grave, este nevoie de utilizarea unor artificii in ceea ce priveste inciziile si excizia acestora, si anume incizarea cu crearea unor lambouri incrucisate, astfel incat sa putem obtine o relaxare la nivelul acestor bride retractile. Este apanajul chirurgiei plastice reconstructive si aduce beneficii majore, mai ales functionale, dar si estetice.
  • utilizarea metodei prin expandare tisulara inseamna folosirea unor implanturi siliconice (expandare) care se introduc sub pielea sanatoasa din imediata vecinatate a zonei cicatriceale si se lasa pe loc cateva saptamani, pana la 3 luni. Saptamanal se vor umple cu ser fiziologic obtinadu-se astfel “piele in exces”. In momentul in care specialistul decide ca are suficienta piele pentru a acoperi zona cicatriceala, are loc a doua interventie prin care expanderul este scos, la fel si cicatricea, si este folosita pielea in exces pentru a acoperi defectul postexcizional. Rezultatele pot fi foarte bune mai ales daca preoperator sunt alese cele mai bune zone de insertie a expanderelor, astfel incat sa fie minimalizate toate liniile cicatriceale mai vechi sau mai noi. Este nevoie uneori de insertia mai multor expandere mai mici astfel incat linia cicatriceala sa poata fie “impinsa” catre o arie mai putin vizibila.
  • Galerie foto
    • ...
    • ...