Caminul de batrani Armonia - Centru rezidential pentru varstnici Bucuresti

Ingrijirea paliativa

Paliatia pune accentul pe viata si priveste moartea ca un proces natural, fara sa incerce sa o grabeasca sau sa o amane. 

Ingrijirile paliative sunt oferite atat bolnavului, cat si familiei acestuia de catre o echipa multidisciplinara atat timp cat este necesar, intentia fiind sa ofere controlul simptomelor fara a cauza prejudicii.

Pacientii au dreptul sa ia decizii cu privire la tratamentul si boala lor in cunostinta de cauza, putand sa renunte la tratament, alimentatie artificiala, hidratare artificiala, sa opteze pentru un anume tip de tratament sau altul, dar mai ales sa primeasca tratament simptomatic care sa le aline suferinta fizica sau psihica. Medicul este dator sa ii sfatuiasca cu privire la optiunile de tratament, la renuntarea la anumite tratamente si interventii inutile si sa le ofere consilierea si comunicarea de care au nevoie.

In concluzie, ingrijirea paliativa este cea care, in loc sa spuna  „nu mai este nimic de facut” spune „de acum ne vom concentra pe ceea ce putem controla (durere, dispnee, depresie, greata, varsaturi, delir, etc)”.

“Intotdeauna se mai poate face ceva”

·       NU PUTEM vindeca boala incurabila – PUTEM tine sub control simptomele;

·       NU PUTEM inlatura durerea pierderii – PUTEM sprijini pe cel indurerat de pierdere;

·       NU PUTEM da toate raspunsurile – PUTEM asculta toate intrebarile.

Galerie foto
  • ...
  • ...