Stiri Anuntul Telefonic
4659 vizite

Criza imobiliara vine mai repede la vila decat la bloc

Criza imobiliara

O vecina ma opreste zilele trecute pe scari ca sa ma intrebe, cu un aer conspirativ: ce stiu de criza? Ce sa stiu, doamna, ce zice la televizor: cica nu vine nici anul asta! Haideti, domnul Nuntu, ma ia doamna de brat, coborand, desi ea avea treaba mai sus, cum sa nu stiti dumneavoastra mai mult, cand sunteti acolo unde se vinde si se cumpara casele? Pai tocmai, doamna, la noi treaba merge ca de obicei: se vinde, se cumpara, se inchiriaza. Nu suntem "experti" in predictii, noi doar ajutam oferta sa-si gaseasca cererea.

Nu e prima data cand doamna imi cere informatii "din interior", convinsa fiind ca, de vreme ce lucrez de mai bine de 20 de ani la Anuntul Telefonic, sunt un fel de mama Omida a imobiliarelor, auto-moto si serviciilor de tot felul. Prin 2006-2007, inainte de criza imobiliara din 2008, doamna a cumparat un apartament in cartierul nostru muncitoresc, cu vreo 65.000 de euro, cu gandul sa-l vanda cu dublu, cum facuse nasul unui cumnat de-al ei, care cumparase cu numai doi ani inainte unul cu 35.000 de euro si deja isi dublase valoarea. Al ei era un chilipir practic, pe panta aia nebuna de crestere a preturilor, cand un apartament cu doua camere in Titan sarise de la 40.000 la 50.000 de euro, apoi la aproape 80.000 asa, de la un an la altul, si nu avea sa se opreasca acolo.

In plin 2008, vecina ajunsese sa ma urmareasca cu ziarul Anuntul Telefonic facut sul in mana, si cand ieseam sau intram in bloc ma oprea cu el, ca un politist cu bastonul: sa vand acu’, domnul Nuntu, sau sa mai stau? In Titan se vindeau apartamente cu 100.000 de euro, la TV economia duduia (pe buzele premierului Tariceanu cel putin), iar salariul minim era pe steroizi. Cam ca acum, doar ca domnul Tariceanu nu mai e premier. In toate marile cartiere muncitoresti, cutiile de chibrituri construite in anii socialismului isi dublasera valoarea. In Berceni, Drumul Taberei, Crangasi, Colentina sau Militari, apartamentul cu 2 camere, cea mai tranzactionata proprietate de pe la noi, se vindea in medie cu 100.000 de euro, cat un penthouse in Baneasa sau Dorobanti cu cativa ani inainte.

Vecina n-a vandut atunci, desi era patita cu Caritasul de la Cluj in anii 90. Presimtea ea ca daca asteapta sa creasca prea mult, se sparge bula si pierde tot, dar... n-a putut sa se abtina. E drept ca nici eu nu i-am fost de vreun folos atunci, spunandu-i ca si daca ramane cu el nevandut poate sa-l inchirieze si tot nu iese in paguba. Pana la urma apartamentul ei din Titan, cumparat cu 65.000 de euro, a "slabit" cu vreo 10.000 de euro pana in 2011. Azi s-ar vinde cam cu 58.000 de euro, daca e sa ne luam dupa statisticile pe care le facem noi la Anuntul Telefonic. Si, spun "specialistii" pe la TV, ar mai fi loc de crescut.

Grafic 1

Vecina si-a scos jumatate din banii dati pe apartament in astia zece ani, inchiriindu-l cu 300 de euro in medie (vezi graficul 1). E adevarat, nu a apucat sa-si dubleze valoarea, dar a fost o investitie buna pe termen lung. Acum ii sclipesc ochii iar vecinei, vazand cum cresc preturile din 2015-2016 incoace, chiar daca cresterile sunt mici in Bucuresti (7-8% intre 2015-2017 si numai 2% in 2018 – vezi graficul 2).

Grafic 2

Bucurestiul e din punctul asta de vedere ramas in urma Clujului, unde preturile apartamentelor au atins si (au) intrecut deja valorile din 2008. La noi apartamentele abia au ajuns din nou la valorile din 2010 si se indreapta timid spre valorile din 2009. Dar modul haotic si cam provincial in care se dezvolta Capitala nu par sa stimuleze prea mult o explozie a preturilor in perioada urmatoare. Singurele valori care au crescut sustinut in ultimii ani par sa fie cele la metru patrat, la constructiile noi, de la 900 de euro/mp in 2014 la aproape 1200 de euro in 2018. Dar asta vine din cheltuielile crescute cu mana de lucru - greu gasesti azi oameni la constructii – si cu materialele si finisajele.

Un segment care pare sa aiba o dinamica aparte este cel al caselor si vilelor, la care preturile au crescut cu cate 10% in medie in ultimii ani si au atins deja valorile din 2007, din perioada de boom imobiliar. O vila in Bucuresti&Ilfov se vinde azi pe Anuntul Telefonic cu aproape 200.000 de euro in medie, ceea ce poate insemna ca bogatii vor atinge criza inaintea noastra, a astora traitori la apartamente de 2 si 3 camere, care inca mai avem de recuperat. (vezi graficul 3)

Grafic 3

Lasand gluma la o parte, e greu de prezis o evolutie a pietei imobiliare si daca sau cand va lovi criza. Iar cine va spune ca stie el cu siguranta ce si cum va fi, trebuie privit cu rezerve. In perioada asta a anului, traditional toata lumea sta si asteapta. Nu ajuta prea mult nici climatul politico-economic, desi prin modificarile la Codul fiscal, de la finele lui 2018, Guvernul a luat cateva masuri considerate bunicele pentru sectorul imobiliar: scaderea TVA la 5% pentru achizitia unor locuinte mai ieftine de 96.500 de euro si facilitati pentru forta de munca din constructii. E posibil ca aceste masuri fiscale sa stimuleze tranzactiile imobiliare de apartamente de 2 si 3 camere, cu finisaje mai ieftine sau cu suprafete mai mici. Pe de alta parte, noile conditii de creditare, cursul euro, Roborul si acelasi climat incert politico-economic inhiba pofta oamenilor de a se inhama la un credit, asa ca e posibil ca vecina mea sa nu-si vada prea curand apartamentul atingand iar valoarea din 2007 cu care l-a cumparat.

Oricum ar fi, si pe piata imobiliara cumparatorii ar vrea preturile din 2005, iar vanzatorii pe alea din 2008. Pana una alta, le avem toti pe astea din 2018, care seamana cu cele din 2010. Cel putin asa arata statisticile noastre, la Anuntul Telefonic. Primul ziar din Romania pentru mica publicitate.

Vezi cat costa azi locuinta ta

Domnul A.Nuntu - Negustor cinstit, vinde, cumpara, intermediaza, de peste 20 de ani. A prins si vremurile cand cele mai vii anunturi din ziar erau la rubrica "decese" din Romania libera. Asa ca apreciaza cum se cuvine azi diversitatea unui ziar facut din dorintele si nevoile catorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nuntu a vazut si auzit multe, si nu vrea sa le tina pentru el. Il veti mai citi pe aici.