Stiri Anuntul Telefonic
1842 vizite

Tu vii cu dezinfectantul, noi iti aratam casa

Anuntul Telefonic in vremea pandemiei: anunturi video, tranzactii in asteptare, CV-uri si interviuri online, videochat-istele ofera traininguri gratuite de biznis virtual.

Au cobit atata in ultimul an ca vine criza, vine criza si cand a venit de adevaratelea i-a luat prin surprindere. Pentru ca spre deosebire de aia din 2008, la care ne raportam toti pentru ca avem memorie scurta, asta de acum e ceva ce nu astepta nimeni. Una e sa pierzi bani si alta e sa-ti pierzi, Doamne fereste, viata.

Clientii nostri agenti imobiliari sunt in cumpana. Ei ar vinde, dar tranzactiile sunt blocate din varii motive. Cel putin in prima saptamana de "distantare sociala", la care ne-a obligat Coronavirusul, avem serviciile notariale si cadastrale suspendate, iar activitatea de creditare la banci a luat si ea o pauza.

O clienta care are mai multe apartamente de inchiriat in regim hotelier tocmai incheiase renovarea la unul dintre ele si il pusese pe Anuntul Telefonic spre inchiriere. A primit multe telefoane, de la romani intorsi fortat acasa de prin diaspora, dar a dat inapoi, speriata de carantina. Asa ca deocamdata sta cu apartamentul gol si cu investitia inca nerecuperata.

Altii, dimpotriva, specifica apasat in anunturi ca apartamentele sunt proaspat renovate sau chiar noi si deci nu exista risc de contaminare daca le cumperi sau inchiriezi.

Clientii care au ansambluri noi de locuinte ar face orice ca sa le vanda. Unii s-au gandit sa inlocuiasca vizionarile clasice cu video-uri de prezentare, cu filmari 360 de grade asa incat clientul sa se plimbe cu cursorul prin viitoarea lui casa. Dar, oricata interactiune online ai avea, etapa perfectarii tranzactiei nu se poate face inca virtual. Asa ca unii agenti au venit cu anunturi atractive de genul: Tu vii cu dezinfectantul si noi iti aratam casa. E suficient de mare incat sa pastram distanta intre noi la vizionare.

O idee buna, pentru cine o fi mai prins dezinfectant pe la supermarket.

Nu lasa pe maine ce poti face azi, online, pe www.anuntul.ro

Pe Anuntul Telefonic poti sa faci de multa vreme totul online, asa ca am putea spune ca pandemia nu ne-a luat asa pe nepregatite. Poti sa postezi anunturi cu fotografii (e recomandat chiar), filme de prezentare, sa platesti online, sa discuti prin chat cu vanzatorul/cumparatorul, sa postezi CV-ul pe care sa-l vada doar angajatorul, sa cauti pe harta casa din anunt si sa vezi, gratie Google street view, cum arata vecinatatea, cartierul.

Cu toate astea insa suntem constienti ca multi dintre clientii nostri nu sunt cuceriti de metodele astea. De aia prefera inca clasicul ziar. Sunt de exemplu numeroasele persoane fizice care isi vand sau inchiriaza casele si care, cel putin in perioada asta, sunt bulversate din doua motive. Vecina mea din Titan, despre care v-am mai povestit ca tot cauta sa-si vanda in castig apartamentul cumparat in 2007, da acum inapoi de la vanzare, speriata si de grija virusului, dar si de o noua criza:

Ce sa fac, domnule Nuntu, mi-e teama sa ma intalnesc cu straini, la varsta mea zice ca sunt in grupa de risc si ar fi bine sa stau acasa. Iar dupa virusul asta cica vine criza economica si mai bine raman cu casa decat cu banii care se vor devaloriza, nu?

Vecina mea e la curent cu tot ce se spune prin media si cu cat afla mai mult, cu atat devine mai indecisa. A gasit insa pe Anuntul Telefonic o modalitate ideala sa se si izoleze, dar sa fie si aprovizionata. Unii furnizori de alimente sau produse isi fac reclama asigurand ca livreaza totul cu masini sterilizate in prealabil cu lampi biocide, iar plata se face, fireste, online.

Sectiunea de locuri de munca ramane foarte accesata de ambele tabere, atat online cat si offline. Angajatori de top, cum sunt supermarketurile, cauta in continuare personal, dar nu numai ei. Virusul ne sperie pe toti, dar nu toti ne permitem luxul de a munci de acasa sau de a nu munci deloc.

Videochat-ul salveaza imobiliarele?

Singura categorie de anunturi care ramane egala cu ea insasi este cea destul de colorata si vie – chiar daca virtuala – a videochat-ului. Fetele care lucreaza din spatele ecranelor isi pastreaza spiritul jovial si optimismul, promitand chiar intalniri reale, dar dupa ce trece Coronavirusul. Una dintre ele imi spunea deunazi ca s-ar oferi sa faca un training gratuit cu agentii imobiliari, online fireste, ca sa le arate cum pot face in continuare biznis fara sa-si intalneasca clientii. M-am amuzat gandindu-ma la un vechi colaborator de-al nostru, agent imobiliar, urmand sfaturile fetei din Vitan...

De cand am mutat si noi toata activitatea redactiei online, de la fiecare de acasa, sunt placut surprins sa vad ca omenirea se repliaza neasteptat de rapid in spatele tastaturilor. De unde pana acum ajunsesem sa demonizam Internetul, cu ale lui efecte adverse, constatam ca online-ul ne salveaza in cel mai critic moment al vietii noastre.

Desigur, simtim si noi o scadere a numarului de anunturi, e o perioada de dezorientare. O sa vedem la finele lunii, cand va vom prezenta statisticile pe martie, cum s-a comportat piata in prima luna de Coronavirus.

Ramane de vazut apoi unde ne va duce izolarea asta si munca de acasa. E clar ca viata de dupa Coronavirus nu va mai fi la fel. E o matematica elementara: distantare sociala = protectie contra virus = scaderea consumului = criza economica = recesiune.

Agentiile imobiliare ar trebui sa se pregateasca, poate, pentru o scadere a cererii de spatii de birouri, daca angajatorii vor constata ca e mai ieftin sa-si exploateze forta de munca online. Stiu de la colaboratorii nostri ca inchirierea de spatii de birouri era o mina de aur in Bucuresti. Proprietarii de case ar trebui sa se astepte si ei la o scadere a valorii proprietatilor lor, iar cumparatorii sa se pregateasca psihic pentru o devalorizare a economiilor lor.

E important ca toti sa ne pregatim pentru ceea ce va urma dupa ce scapam teferi din pandemie. Ar fi minunat ca valul de actiuni umanitare, generoase, care matura lumea acum si o surprinde prin altruism, sa se pastreze si atunci cand ne vom intoarce la locurile noastre. Si, cine stie, poate ca dupa ce ne vom fi vindecat vom descoperi ca putem face si aici, acasa, lucrurile pentru care in deceniile din urma am plecat in lume ca sa le facem pe bani mai multi.

Stiu, e un optimism nejustificat din partea mea, dar ce credeti ca ne-a tinut in piata pe noi cei de la Anuntul Telefonic in astia 30 de ani de existenta, pe care, cu ajutorul vostru speram sa-i sarbatorim cu bine in lunile ce vor urma?

Va asteptam oricand pe la noi. Pe site, deocamdata.

Domnul A.Nuntu - Negustor cinstit, vinde, cumpara, intermediaza, de aproape 30 de ani. A prins si vremurile cand cele mai vii anunturi din ziar erau la rubrica "decese" din Romania libera. Asa ca apreciaza cum se cuvine azi diversitatea unui ziar facut din dorintele si nevoile catorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nuntu a vazut si auzit multe si nu vrea sa le tina pentru el. Il veti mai citi pe aici.