Stiri Anuntul Telefonic
3333 vizite

3 Mai - Ziua Mondiala a libertatii presei
SEXUL si PRESA

Libertatea de exprimare nu se opreste acolo unde incepe ipocrizia altora

De Ziua mondiala a libertatii presei, ziarul Anuntul Telefonic "sarbatoreste" trei ani de cand un procuror il taraste prin tribunale sub acuzatia de proxenetism.

Romania a avut si ea partea ei de frustrare si reglementare sexuala de stat, in anii de care pare ca multi nu-si mai aduc aminte azi. Avem destui moralisti care viseaza la asta. Instanta a interzis aparitia rubricii "Ea cauta partener" din ziar si site, timp de noua luni si a confiscat banii obtinuti din anunturile respective. Intre 2015 si 2018 dosarul a tot fost plimbat intre parchet si instanta, pentru diverse lipsuri in probatoriu. In cele din urma, dupa trei ani de tergiversari, in ianuarie 2018 a inceput procesul pe fond. Ziarul Anuntul telefonic (si site-ul anuntul.ro) e judecat alaturi de alti 43 de inculpati pentru inlesnirea prostitutiei. La fel si redactorul sef. Un proces in premiera pentru Romania, care se zbate inca sa ramana in Uniunea Europeana.

Anunturile sunt sigurul adevar pe care te poti baza intr-un ziar

Despre cazul "Anuntul" v-am povestit din 2015 incoace, de cand a fost pus sub acuzare si pe parcursul lungii proceduri din Camera preliminara (2016 si 2017), in care procurorul a insistat sa-i convinga pe judecatori ca are un dosar serios. Noutatea in acest an e ca judecata pe fond a inceput si nu ne ramane decat sa asteptam verdictul judecatorului. Intre timp piata publicitatii online a sexului pe bani se lafaie pe toate site-urile in sectiunea de "masaj de relaxare", cu aproape aceleasi fotografii, dar se evita constiincios cuvantul "sex" ca nu cumva sa le mai sune urat la urechi procurorilor.

Asta e de fapt principala acuzatie la adresa ziarului, procurorii spun ca Anuntul a incurajat si facilitat prostitutia prin publicarea anunturilor, si ca daca le-ar fi cenzurat putin, adica sa nu mai fie asa de evidente, atunci nu s-ar fi legat nimeni de ei. Numai ca Anuntul este strict ceea ce scrie pe frontispiciu, din 1990 de la infiintare. O tribuna a realitatilor si nevoilor oamenilor. Este ceea ce Thomas Jefferson, unul dintre primii presedinti americani, spunea la 1819. Ca "anunturile sunt singurul adevar pe care te poti baza intr-un ziar" (the advertisements, they contain the only truths to be relied on in a newspaper).

Citind azi primele numere ale Anuntului Telefonic poti sa-ti faci o idee despre cum arata Romania imediat dupa 1990, ce cautau, vindeau, schimbau sau visau oamenii ei acum aproape 30 de ani. Anuntul nu putea deci "incuraja sau descuraja" vreo activitate pentru simplul motiv ca niciodata nu a intervenit in cenzurarea anunturilor publicate de oameni. Anuntul nu poate influenta numarul locurilor de munca sau al locuintelor de vanzare, deci nu poate influenta in vreun fel piata prostitutiei, care a existat de cand lumea, doar ca acum s-a mutat pe Internet.

Mai mult decat atat, legislatia UE nici nu permite platformelor online sa intervina in continutul informatiilor gazduite. Si totusi acest proces intentat unui ziar de anunturi exista in Romania, tara membra UE, si merge mai departe, in ciuda tuturor balbelor facute pe parcurs de anchetatori si sanctionate ca atare de judecatorii de camera preliminara. Iar asta arata ca exista o vointa de a continua cu orice pret acest proces, chiar daca este absurd din toate punctele de vedere. Cireasa de pe tort e ca cei ascultati trebuie sa platesca si costurile interceptarilor telefonice, iar in proces Anuntul a fost interceptat chiar si cand vorbea cu avocatii – proba ilegala care a fost desfiintata de judecator, dar arata modul in care anchetatorii au lucrat in acest dosar.

    Cronologia procesului:

  • • Aprilie 2015 – Anuntul Telefonic e acuzat de proxenetism, alaturi de alte 43 de persoane (redactorul sef al ziarului, patroni de saloane de masaj, proprietari de apartamente inchiriate pentru saloane, femei de serviciu sau secretare care lucrau pentru prostituate), ii e interzisa rubrica "Ea cauta partener" de la sectiunea Matrimoniale si ii sunt confiscate aproape 4 milioane de lei, echivalentul a peste 550.000 de anunturi ce contineau cuvantul incriminat sex, publicate in intervalul anchetat 2013-2015.
  • • Noua luni mai tarziu, judecatorul de camera preliminara ridica interdictia, insa patronii ziarului decid sa nu repuna rubrica pe site pana cand nu se lamureste legalitatea ei. Din punctul lor de vedere aceasta rubrica a fost intotdeauna legala, cat timp nu exista nicio lege care sa o interzica.
  • • Ianuarie 2016, judecatorul de camera preliminara decide sa intoarca dosarul la parchet, pe motiv ca e insuficient instrumentat, nu demonstreaza acuzatia de proxenetism adusa ziarului si nici pe cea de abuz in serviciu adusa redactorului sau sef.
  • • Noiembrie 2016, parchetul retrimite dosarul in instanta, cu mici schimbari de abordare a problemei, adica in esenta il acuza si pe redactorul sef de proxenetism, daca n-a reusit sa convinga cu abuzul in serviciu.
  • • Aprilie 2017, judecatorul de camera preliminara tot nu e convins de probatoriu si cere lamuriri parchetului despre acuzatiile aduse Anuntul.ro si redactorului sau sef.
  • • Mai 2017 dosarul este intors pentru a doua oara la Parchet, din cauza faptului ca urmarirea penala la adresa redactorului sef Anuntul Telefonic s-a facut pentru altceva decat fusese acuzat. Parchetul contesta decizia. Avocatul altei parti din dosar invoca neconstitutionalitatea articolului 213 din Codul penal, cerand definirea mai exacta a proxenetismului in conditiile dezincriminarii prostitutiei, si este sesizata Curtea Constitutionala
  • • Decembrie 2017 o alta instanta admite contestatia Parchetului si decide inceperea judecarii pe fond a dosarului. Primul termen, 29 ianuarie 2018, incepe cu o amanare.
  • • Pentru prinderea si acuzarea celor 44 de inculpati in acest dosar a muncit o sectie de politie timp de doi ani, iar statul a cheltuit un milion de lei.

PIB-ul si prostitutia

Procesul Anuntul Telefonic nu a diminuat nici prostitutia si nici anunturile date acum mai "cu perdea". Prostitutia exista, ca dintotdeauna, doar ca s-a mutat online. Internetul s-a dovedit si aici benefic ca pentru orice alt biznis, fetele au descoperit ca practicarea meseriei in propriul apartament sau intr-un salon, cu clientul la un click distanta, este mai sigura din toate punctele de vedere: nu mai sunt vanate de politie pe strazi, agresate de pesti sau clienti dubiosi, nu mai sunt tinta indignarii publice.

Fapt dezbatut si de renumita publicatie "The Economist" din 9 August 2014, care concluzioneaza ca "Internetul face ca pestii, matroanele si chiar bordelurile sa fie inutile ..."

De cand a fost dezincriminata, prostitutia e luata in calcul oficial si de Institutul National de Statistica (in 2014 producea 0,01% din PIB-ul Romaniei). Tot cam atunci, la nivel UE, Eurostat a cerut statelor sa-si includa in PIB si tranzactiile de pe piata neagra sau gri. Sexul pe bani etc., au inceput sa fie incluse in PIB-urile tarilor europene care asa au iesit din recesiune. Evident si in domeniul asta am exportat masiv forta de munca in state in care prostitutia e legala: Germania, Italia, Olanda. Piata prostitutiei in Spania de exemplu cica ar produce 18-20 de miliarde de euro anual. Marea Britanie si Germania se situeaza si ele tot pe acolo.

Sexul se vinde bine mersi pe mii de site-uri romanesti sau straine. Exista aplicatii de mobil care iti arata care este oferta sexuala cea mai apropiata de locatia ta, in Europa. Cauti, vezi, accepti oferta, platesti online si primesti adresa. Ca un fel de Uber, dar cu finalizare. PEPPR este o astfel de aplicatie cu milioane de utilizatori.

A vana, acuza si inchide un site sau o rubrica pentru ca pune la dispozitia pietei un instrument de publicitate este o prostie, economic si tehnic vorbind. Economic pentru ca din site-urile astea castiga si statul impozite si taxe. Tehnic pentru ca daca inchizi unul, piata se va orienta spre altele (de la 50 de site-uri existente in 2015 s-a ajuns la peste 200 in 2018), multe din ele imposibil de interogat si impozitat, avand adresa de genul P.O. Box 0823-0XXX Panama.

Sub pretextul asanarii morale a societatii, nu se reuseste decat o ascundere a gunoiului sub pres. In Romania primul afectat este Anuntul Telefonic, iar toate celelalte site-uri de anunturi s-au bucurat sa-i ia locul pe piata in ultimii ani.

De ce e important sa nu-si bage statul nasul in sexul oamenilor?

Aparent raspunsul la intrebarea asta e evident. Cu toate astea prea multi oameni continua sa creada ca reglementarea e cheia succesului chiar si in acest aspect atat de sensibil. Ca taierea accesului prostituatelor la un mijloc cinstit de reclama va duce automat la convingerea lor sa renunte la meserie. Ca blocarea unui canal de comunicare pentru persoane cu deviante comportamentale le va vindeca si baga mintile in cap.

Suntem diferiti, iar daca in alte privinte asta se vede cu ochiul liber, la preferintele sexuale se vede mai greu si uneori prea tarziu.

Ni se cere sa ne conformam unor standarde de dragul aparentelor, dar realitatea arata ca refulate, ignorate sau interzise, diversele nevoi umane pot naste monstri.

Cati dintre noi n-om avea frustrari din astea legate de sex, dar le ascundem sub diverse masti sociale?

Interzicerea site-urilor de anunturi loveste chiar in femeile care datorita acelor anunturi reuseau sa-si plateasca facturile. Cata vreme statele nu iau alte masuri economice de eradicare a saraciei in lume, aceasta practica va continua, pentru ca a existat cu mult inainte de aparitia Internetului sau a site-urilor de anunturi.

La 3 mai e celebrata in toata lumea Ziua libertatii presei. Romania e prinsa si anul asta pe picior gresit. Cazul TNR – site-ul umoristic amendat de CNCD pentru un articol considerat discriminator la adresa femeilor dintr-un partid politic, cand de fapt era cel mult un tip de zeflemea - arata ca politicul calareste tot mai mult chiar si presa independenta, fie si cu ajutorul institutiilor publice care ne amendeaza.

Cazul Anuntul, chiar daca multi nu-l considera un atentat la libertatea de exprimare, are de fapt toate elementele sa fie unul dintre ele. Pentru ca dreptul la libera exprimare il au si prostituatele, iar el nu se opreste acolo unde incepe ipocrizia altora. Fie ei politicieni sau opinie publica.

03 Mai 2018
Dollores Benezic
https://www.dollo.ro (sursa articol)