Ce faci cu locul de parcare dacă vinzi casa, schimbi mașina sau nevasta

Regulile valabile în cele șase sectoare ale capitalei pentru schimbarea birocratică a titularului locului de parcare de reședință în caz de deces, vânzare auto, divorț și alte situații neplăcute

După ce și-a cumpărat mașină, prima grijă a șoferului, bucureștean mai ales, este unde o parchează. Și nu atât unde, ci mai ales cât de aproape poate s-o țină de intrarea în bloc, căci s-o urce sus în casă încă nu se poate. Cum numărul locurilor de parcare trasate de primării n-a ținut deloc pasul cu dorința de înmașinare a cetățenilor, se duce de mai bine de 30 de ani o luptă neîncetată și nedreaptă pentru vânarea unui dreptunghi de asfalt pe care să ai o patalama că e al tău.

V-am arătat aici cum faci să prinzi un loc de parcare de reședință, dar lupta nu se termină odată locul dobândit, dimpotrivă, grijile continuă, pentru că locul trebuie păstrat și dacă vinzi casa, schimbi mașina sau nevasta sau, Doamne ferește, moare titularul de contract. Pentru toate aceste situații există aproape tot atâtea variante de soluții câte sectoare are Capitala. Căci de ce ar fi simplu și unitar?!

undefined

Sectorul 1 – 90 de zile de grație

În caz de vânzare/radiere/casare a mașinii pentru care exista un loc de parcare de reședință, titularul are la dispoziție 90 de zile ca să opteze pentru următoarea variantă. Fie să renunțe la loc, fie să-l schimbe pe numărul următoarei mașini pe care și-o cumpără. Trebuie o cerere scrisă, trimisă online pe adresa ADP sector 1. Dacă depășește 90 de zile pierde automat locul de parcare, care va fi dat următorului de pe listă. Și lista e lungă.

În caz de deces sau divorț (deși nu e întotdeauna același lucru) – contractul de închiriere poate fi transferat altui membru al familiei care îndeplinește condițiile de eligibilitate (părinte-copil, soț-soție). Transferul trebuie făcut tot în 90 de zile de la deces sau divorț. Noii titulari trebuie să depună toate documentele prevăzute în regulament, online, pe adresa ADP sector 1 – certificat de deces, de divorț, dovada gradului de rudenie cu decedatul etc.

Schimbul de locuri de parcare între locatari se poate face doar în baza unei cereri scrise, depuse la registratura ADP S1, care să confirme acest schimb printr-un acord scris. Cererea mai trebuie să conțină datele de identificare ale solicitanților, cărțile de identitate și numerele contractelor de închiriere. Totuși, în astfel de cazuri, pentru evitarea birocrației, locatarii care se înțeleg între ei mai fac schimb și fără binecuvântarea primăriei.

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 1  

 

Sectorul 2 – 30 de zile de grație

În cazul vânzării apartamentului, contractul pentru locul de parcare aferent va înceta în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de vânzare al imobilului. De aceea, dacă cumpărați un apartament „cu tot cu loc de parcare” trebuie să faceți demersuri pentru transferarea acestuia pe numele noului proprietar în maximum o lună de zile de la perfectarea actelor.

În cazul schimbării mașinii – tot 30 de zile este perioada în care trebuie făcute demersurile pentru anunțarea primăriei că aveți altă mașină în fața blocului.

Schimbul de locuri de parcare poate fi realizat numai în cadrul aceleiași baterii de parcări sau maxim în parcările adiacente domiciliului titularilor și numai cu acordul expres al A.D.P. Sector 2, după depunerea următoarelor documente:

  • Solicitarea titularilor
  • Contractele în original, pentru preschimbare

În cazul decesului titularului locului de parcare – moștenitorii lui pot face demersuri pentru schimbarea titularului până la expirarea termenului de un an al contractului de parcare, respectiv la data de 31 decembrie a anului respectiv. Dacă de la data decesului și până la data expirării contractului sunt mai puțin de 90 de zile, contractul de închiriere se prelungeşte de drept până la 31 martie a anului următor, dată până la care succesorii vor îndeplini formalităţile şi vor face si dovada achitării taxei de utilizare, cel puțin a primei tranșe, pentru reînnoirea contractului până la data de 31 decembrie.

Documentele se vor transmite online, pe emailul ADP sector 2, astfel:

- certificatul de deces al titularului;

- certificatul care atestă dreptul de moștenitor (sau declarația notarială de acceptare a succesiunii);

- adeverința de la Asociația de Proprietari din care să reiasă că locuiește efectiv la adresă;

- copie C.I./Buletin;

- copie Certificat de înmatriculare auto cu I.T.P. valabil;

- copie Asigurare auto valabilă;

- copie certificat de încadrare în grad de handicap (dacă e cazul);

- contract de leasing/comodat auto (dacă e cazul).

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 2

 

Sector 3 – 60 de zile termen de grație

În cazul vânzării mașinii - la cerere, locul poate fi transferat, în aceleași condiții, altui membru al familiei (rude de gradul I și II) precum și soțului/soției care îndeplinește condițiile regulamentului.

În cazul decesului posesorului de autorizație de parcare, unul dintre membrii familiei (rude de gradul I și II) precum și soț/soție, are obligația de a înștiința și de a depune documentele actualizate în vederea păstrării locului alocat în termen de maxim 60 de zile de la deces, în caz contrar locul de parcare va fi dat altuciva;

Schimbul de locuri între persoane fizice sau juridice* se poate face în baza unei cereri individuale, având atașate documentele solicitate prin regulament;

- Copie B.I./C.I;

- Copie CUI - dacă este cazul,

- Documente privind domiciliul/reședința (prin care se înțelege viza de flotant) - dacă

este cazul’,

  • Copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului aflat în proprietatea sau în

folosință (talon) și ITP valabil;

- Dovada deținerii poliței de asigurare tip RCA;

- Documente privind dreptul de folosință (utilizare) al autovehiculului (contract de

leasing, adeverință de la locul de muncă, contract de comodat/închiriere) - dacă este cazul’,

- Certificat de încadrare în grupă cu handicap - dacă este cazul’,

- Certificat de deces - dacă este cazul’,

- Dovada gradului dc rudenie (certificat de naștere, certificat de căsătorie) - dacă este

* Singurul caz în care nu este permis transferul locului de parcare este acela în care deținătorul e persoană cu handicap, întrucât acel loc este gratuit.

În cazul vânzării imobilului - locul de parcare devine liber urmând a fi atribuit altcuiva. Vechiul proprietar are obligația de a depune o cerere de încetare a contractului prin Sistemul Informatic de Gestionare a Parcărilor din Sectorul 3 (GIS), de pe site-ul Primăriei Sectorului 3, împreună cu Bl/CI. În cazul în care noul proprietar depune o solicitare pentru atribuirea unui loc de parcare, iar pentru adresa respectivă este deja alocat un loc de parcare, acesta poate solicita încetarea locului prin depunerea unei solicitări împreună cu contractul de vânzare-cumpărare aferent.

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 3

 

Sector 4 – 90 de zile de grație și cereri online semnate olograf

În cazul vânzării mașinii - contractul va înceta de drept, dacă titularul nu și-a cumpărat un alt autoturism   în termen de 90 de zile și nu a depus, în același termen de 90 de zile o solicitare de modificare a datelor autoturismului în acest sens.

În cazul vânzării casei - contractul va înceta de drept după 90 de zile de la data intrării în posesia imobilului a noului proprietar, timp în care noul proprietar are un drept de preemțiune la obținerea unui contract de utilizare pe același loc. Noul proprietar va putea valorifica dreptul de preempțiune numai dacă îndeplinește celelalte condiții din regulament. Solicitarea se transmite on-line.

Schimbarea locurilor de parcare între doi utilizatori - se poate realiza prin transmiterea on-line pe site-ul Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 a următoarelor documente:

- cerere completată și semnată olograf de ambii titulari care să conțină datele de identificare ale acestora, inclusiv numărul contractelor de utilizare, adresele de e-mail, menționarea locurilor de parcare pe care le dețin și a simbolurilor parcajelor în care se regăsesc respectivele locuri;

- declarația ambilor utilizatori prin care își asumă răspunderea privind realitatea, exactitatea și legalitatea documentelor/datelor/ transmise.

- cărțile de identitate ale ambilor utilizatori care doresc efectuarea schimbului locurilor de parcare de reședință;

- documentele ambelor vehicule, perioada de valabilitate a I.T.P și R.C.A. valabil;

Cedarea unui contract de utilizare a unui loc de parcare de reședință nu se poate face către terțe persoane care nu au loc de parcare.

În cazul decesului utilizatorului, pentru a prelua locul de parcare, moștenitorul va transmite on-line, certificatul de deces și documentul din care rezultă că are domiciliul la adresa defunctului, în termen de 90 de zile de la data decesului. Netransmiterea documentelor în termenul prevăzut duce la pierderea locului.

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 4

 

Sector 5 – 30-90 de zile în funcție de caz

În cazul vânzării casei – contractul de parcare se reziliază automat în 30 de zile, urmând ca viitorul proprietar să se descurce cum poate ca să-și obțină alt loc.

Schimbul de locuri de parcare – se poate face cu acordul ambilor, prin anunțarea ADP sector 5 și depunerea setului de acte doveditoare.

În cazul vânzării mașinii – titularul are la dispoziție 90 de zile ca să își cumpere alta sau să schimbe contractul pe numele altui membru al familiei care are o mașină.

În cazul decesului titularului – moștenitorii îi pot prelua locul (de parcare) în 90 de zile de la deces, cu transmiterea documentelor doveditoare.

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 5

 

Sector 6 – 90 de zile de grație

În cazul vânzării mașinii -  contractul de închiriere a parcării încetează dacă în termen de 90 de zile titularul nu-și cumpără altă mașină sau nu depune actele pentru schimbarea datelor din contract pentru noua mașină/mașina deținută de alt membru al familiei. Documentele și cererea se transmit online în aplicația de gestionare a parcărilor din sectorul 6.

În cazul vânzării casei -  dreptul de utilizare a locului de parcare nu poate fi transmis către noul proprietar, deci contractul va înceta imediat ce se face tranzacția. Totuși, românii descurcăreți au găsit niște metode de fentare a acestei reguli, vezi mai jos.

Schimbarea locurilor de parcare între doi titulari - se poate face dacă ambii merg la sediul Serviciul Parcări din Șos. Virtuții, nr.148 etaj 1, cu următoarele documente:

  • contractele ambilor beneficiari;
  • cărțile de identitate ale ambilor utilizatori care doresc efectuarea schimbului locurilor de parcare de reședință;
  • documentele ambelor autoturisme: certificatele de înmatriculare, perioada de valabilitate a I.T.P și R.C.A. valabil;

Cedarea unui contract de utilizare a unui loc de parcare de reședință nu se poate face către terțe persoane care nu au loc de parcare.

În cazul decesului utilizatorului - pentru a prelua locul de parcare, doritorii trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Parcări cu certificatul de deces și documentul din care rezultă că au domiciliul la adresa defunctului, în termen de 90 de zile de la data decesului. Depășirea termenului anulează contractul.

Mai multe în Regulamentul de parcare sector 6

 

Inginerii românești pentru fentarea regulamentelor și păstrarea locului de parcare

Cum zice vorba românească, nevoia te învață. Așa s-au născut și diversele inginerii prin care românii fentează regulamentele mai nepermisive, ca să rămână cu locurile de parcare. Iată cazul prezentat pe un forum de un cetățean care a cumpărat recent un apartament în sectorul 6 – acolo unde nu se poate transmite și dreptul de utilizare a parcării – și a reușit să primească și locul de parcare aferent, astfel:

  • fostul proprietar i-a făcut viitorului proprietar buletin (mutație/luare în spațiu) în apartamentul pe care urma să-l cumpere (pe bază de încredere, deși se pare că a fost și un precontract de vânzare-cumpărare la mijloc);
  • noul proprietar și-a înmatriculat mașina la noua adresă, cu tot ce presupune asta: schimbare de rol fiscal, numere noi de înmatriculare etc;
  • cei doi au mers împreună la serviciul parcări și au declarat că doresc transferul locului de parcare pe numele noului flotant.

O condiție esențială este ca acest demers să fie făcut înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare, pentru că după aceea locul de parcare se distribuie automat următorului pe listă.

Textul justificativ cu care se merge la ghișeu este acela că flotantul a venit în București la facultate, că stă „la vărul” în apartament, vărul pleacă în delegație și vrea să preia locul ca să-l țină astfel rezervat.

Desigur că există în viața reală și multe alte situații și găuri în regulamente ce pot fi exploatate în interesul celor care știu să le găsească. Câtă vreme parcările de reședință nu sunt la liber, pentru a fi ocupate optim de primul-venit-primul servit, administrația se va confrunta cu tot felul de încercări de corupere a sistemelor.

4.912 vizualizari Autor D.B. 13.11.2023
Distribuie articolul
Reproducerea partiala sau integrala a informatiilor sau imaginilor prezentate in acest articol, fara acordul scris al SC Anuntul Telefonic SRL, constituie incalcarea drepturilor de autor detinute de SC Anuntul Telefonic SRL, urmand a se raspunde pentru daunele provocate conform legilor romanesti aflate in vigoare.