Stiri, articole, comunicate
499 vizite

Cum îți schimbi pașaportul în 2022

Acte, taxe și modalități de programare pentru preschimbarea pașaportului expirat

undefined

 

Reînnoirea pașaportului expirat

Luna asta s-a anulat prevederea care prelungise valabilitatea documentelor pe perioada pandemiei, prin urmare, dacă v-a expirat pașaportul între timp, iată ce trebuie să faceți ca să căpătați altul nou.

În primul rând trebuie să știți că indiferent unde locuiți în România, puteți să cereți eliberarea unui paşaport la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte din țară. Așadar, chiar dacă locuiți la Văscăuți, vă puteți face pașaport la București.

În străinătate, vă puteți adresa misiunii diplomatice şi oficiilor consulare ale României din țara în care vă aflați. Acolo nu prea aveți de unde alege.

Programarea e sfântă

Cererile de pașapoarte simple electronice sau temporare se depun, în țară, preponderent în baza programărilor online efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro. Dacă nu vă pricepeți să faceți programarea online, găsiți instrucțiuni chiar sub formularul de programare.

Puteți încerca și fără programare, dar e păcat să pierdeți timpul atârnând pe la uși în așteptarea unui slot orar liber. Programarea funcționează, garantăm, pe testate.

ATENȚIE! Programul de lucru la direcțiile de pașapoarte din întreaga țară se prelungește începând din 20 iunie până la 19 august 2022, atât de luni până vineri cât și în week-end, acolo unde este posibil, pentru a face față cererilor de pașapoarte venite în perioada asta de la românii care trăiesc în străinătate și vin în țară în concedii. Așadar, e de verificat la fiecare direcție în parte, acolo unde știți că vreți să depuneți cerere, ce program are, pentru că în această perioadă programele diferă. De asemenea, cei care își fac programare online și decid să n-o mai folosească, sunt rugați să o anuleze, pentru a lăsa locul altuia. În felul ăsta, se spune în comunicatul publicat de Direcția Geneală de Pașapoarte, ajutați funcționarii să se încadreze într-o medie de „producție” de 6 minute/pașaport, în loc de 7 minute cât e acum.

 

Acte necesare schimbare pașaport

  • Actul de identitate (carte sau buletin),
  • dovada achitării taxei (copie) și
  • pașaportul anterior, dacă există.

Pentru minori e nevoie pe lângă certificatul de naștere sau cartea de identitate și de documente de identitate ale părinților și de procură/împuternicire din partea celuilalt părinte, plus o suită de alte hârtii pe care le găsiți aici.

Nu e nevoie să completați înainte niciun formular, totul se face de către funcționarul de la pașapoarte, direct pe computer, în fața dumneavoastră, iar între timp vă face și poze. Aveți grijă să nu stați cu ochii închiși că procedura se repetă până când învățați să stați la poză.

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este:
– 258 lei – pentru persoanele care au împlinit 12 ani
– 234 lei –  pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani

Taxa pentru eliberarea paşaportului simplu temporar este 96 lei, indiferent de vârstă.

Plata se poate face:

  • la casieriile CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro

Atenție, că înainte se putea face plata și online, prin diverse aplicații bancare, dar nu se mai poate!

undefined

Termene de eliberare

Paşaportul simplu electronic nu se eliberează în regim de urgenţă, dar în ţară el se eliberează suficient de rapid - 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Dacă vă programați din timp, puteți să prindeți și avionul, dacă nu ați nimerit într-o perioadă aglomerată, în care vin în țară diverși expați ca să-și schimbe actele.

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (cu o valabilitate de 12 luni). Acest tip de document se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Asta e tot. Până când expiră și o luați de la capăt :)

Potrivit normelor legale, paşaportul este valabil până la data expirării înscrisă pe el - adică 5 ani cel simplu electronic și un an cel temporar. Dar unele țări cer ca la intrarea pe teritoriul lor pașapoartele să aibă o valabilitate minimă, de exemplu minim patru sau șase luni. E dreptul fiecărui stat să facă asta, deci nu putem comenta, dar ne putem informa înainte de călătorie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, sau vă puteţi adresa misiunii diplomatice a statului respectiv în România.

Dacă vedeți că vă expiră pașaportul peste câteva luni și vreți să dați fuga prin America latină, de exemplu, mai bine mergeți și schimbați pașaportul, că se poate și înainte de expirare. Nu se știe cât timp vă va lua ca să vă întoarceți de pe acele frumoase meleaguri, așa că e bine să aveți o valabilitate generoasă ;)

*sursa foto

Autor: D.B.