Stiri, articole, comunicate
1.412 vizite

Anuntul Telefonic - 27 ani de istorie a Bucurestiului

Romania la mica si marea publicitate in anul 1992

undefined

 

Inevitabil, in orice discutie despre cum traim si ce-am pierdut, apare afirmatia ca stam pe loc, ca am ramas la fel, ca au trecut de pomana (aproape) trei decenii de la revolutie, ca Romania nu s-a schimbat.

Nu-i adevarat. Ne-am schimbat foarte mult si nici Romania nu mai e deloc aceeasi. Omul e o fiinta adaptabila, iar asta presupune sa se obisnuiasca repede cu noul, fie el bun sau rau. Memoria scurta e o binecuvantare si un blestem, in acelasi timp, dar, daca vrem sa comparam prezentul cu trecutul, avem uneltele potrivite si destule dovezi.

Aveam alte preocupari, pe atunci, alte prioritati si alte asteptari de la viata. Acceptam alte standarde. Succesul se masura altfel. Cum? Cu unitati de masura mai mici si mai ieftine.

Nimic mai instructiv decat sa rasfoiesti colectiile de ziare din anii '90 – si, mai ales, rubricile de anunturi, ca sa percepi, acut, diferentele. Daca editorialele reflecta interesele politico-economice ale elitelor, cat de elite or fi ele, si daca stirile descriu situatiile iesite din comun dintr-o tara, in paginile de anunturi gasesti viata reala, bruta, needitata, nefiltrata. Acolo vezi ce era important pentru oameni la vremea respectiva: ce se vindea, ce se cumpara, din ce se faceau banii si pe ce se pierdeau. Ce ne intereseaza ne si defineste.

Luati cea mai veche gazeta specializata de anunturi din Romania, Anuntul Telefonic, care continua sa apara si in editie tiparita (o performanta in sine). Deschideti numerele din 1992 (la doi ani dupa revolutie, praful ridicat de prabusirea regimului comunist incepea sa se aseze si oamenii sa se prinda ce-i important in viata) si cautati, mai intai, anunturile de mare publicitate: ele arata unde era cheagul, cine avea bani de reclama si unde era speranta cea mai mare de profit. Sunt asocieri naucitoare de produse, servicii si interese.

Iata ce gasim la marea publicitate doar in nr. 41 al Anuntului Telefonic, editia 25 mai – 1 iunie 1992.

  • "O.K.importator direct" vinde, de-a valma, "tigari, cafea, ness, ulei de motor diesel si case de bani – import Iran". Doamne fereste de-o-ncurcatura la livrare.
  • SC Etna SRL inchiriaza, vinde si cumpara garsoniere, apartamente si spatii comerciale dar, daca asta nu merge, ofera "en-gros" si "TV, VCP (ce-o fi VCP?), VCR, casetofoane precum si detergenti".
  • In acelasi numar, Archer Impex SRL, din strada Alexandrina, "desface en-gros la cele mai avantajoase preturi electronice, vopsea auto, articole de tinichigerie auto si (…) zaharina" (daca tranzitia e amara, noi o indulcim!)
  • Comex Trading Co. SRL "desface en gros" (in hotelul Union) "dulciuri: biscuiti, caramele, bomboane, acadele… produse ale firmei MINOO" (neindoielnic, o celebritate in lumea firmelor producatoare de acadele) dar si "covoare, perdele, incaltaminte dama, barbati, copii si imbracaminte sezon". Ceva-ceva tot o iesi.
  • Pemico, "firma serioasa, oferta serioasa, preturi… accesibile" (v-ati prins, da?) vinde Pepsi-Cola, Orange (ce?) si "hirtie igienica China" (poate ultima necesitate pentru care ti-ai dori o chinezarie, as remarca).
  • In fine, firma Himpex ne avertizeaza, prieteneste, "aveti numai o saptamana, sa nu pierdem ocazia!", se presupune ca pentru a cumpara calculatoarele "PC 286-386-486 (U.S.A.)", dar si pentru "mochete import Iran si curmale presate".

Dar adevaratele delicii se gasesc la anunturile de mica publicitate, unde afli ce-l intereseaza pe cetateanul simplu, trecator prin anul 1992 si traitor fara voia lui de vremuri interesante. Iata cateva, selectate din numerele Anuntul Telefonic aparute in 1992:

Diversificarea este cheia:
INVATATI sa inotati In 7 zile. Lectii individuale numai pentru adulti. Cumpar balamale pentru usi batante mari; 66.59.62.

N-am bani, dar as vrea si eu ceva, mi-e rusine sa zic:
PERSOANA ilustra vizitez bilunar Romania doresc insotitoare 23-28 ani Rog foto IGALH P. O . BOX 32

Si-asa merg pe sosea ca pe camp (plus ca motorina o iau de pe marginea drumului):
SCHlMB Dacia 1300 fabricata 1988 stare foarte buna pentru tractor VG5G cu remorca. 74 94 21

Misterele revolutiei lovesc din portbagaj (sunati numai dimineata):
OBIECTE lasate in masina dupa Revolutie. Pagubasul sa dea anuntul si numarul de telefon.

OFER pasapoarte pentru schimb valutar, comision 5 %; 27.85.47, a.m.

Grabiti-va, in 10 ani o sa fie exact pe dos:
OFER recompensa deosebita pentru inlesnire instalare post telefonic, Calea Ferentari 12; tel.73.23.07.

Pour les connaisseurs, mai avem si-o blana de urs, in padure:
GRADINA Zoologica vinde blana jaguar argasita, unicat, 130.000 lei. Relatii la tel: 39.23.62, dupa ora 19.

Prosti, dar curajosi:
SOARTA suride numai celor curajosi. Cu 500 Lei cistigati 2.048.000 lei. Curaj! 74.35.26/ 25.42.36, Intre orele 17-21.

Manager bancar, virgin, doresc o schimbare:
Manager bancar 33/160/55 doresc economista (studenta) 20-25 ani, inteligenta, fascinanta, realista, uluitoare, week-end munte, 66.30.42

Frezor, nu coafor:
FREZOR 43/174 doresc tanara supla, numai casatorie; 22.46.98

07.06.2017
Vlad Petreanu