Simona Jeles, Psihoterapeut si psiholog Bucuresti
Tulburarea Obsesiv Compulsiva
Tulburarea obsesiv compulsiva este considerata a fi o afectiune a perceptiei, datorita faptului ca ea se bazeaza pe o fobie. Aceasta fobie determina pacientul sa reactioneze prin formule sau actiuni compulsive cu scopul de a-si reduce fricile.
Conform cercetarilor 80% din pacientii cu aceasta afectiune prezinta atat obsesii cat si compulsii. Numai 20% au doar obsesii sau doar compulsii. Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza 2-3% din populatie. Aceasta se manifesta atat la femei cat si barbati. Ea apare preponderent la baieti intre 6 si 15 ani si la femei intre 20 si 29 de ani.
Tulburarea obsesiv compulsiva este o afectiune anxioasa care implica ganduri incontrolabile, repetitive si nedorite carora pacientul le da curs frecvent. Pacientii realizeaza ca gandurile si actiunile lor sunt irationale insa nu au capacitatea de a se controla si de a se elibera de aceasta problema. Comportamentele obsesiv-compulsive pot fi variate, in functie de persoana suferinda. Unii se pot spala pe maini de teama bacteriilor pana se ranesc, altii se intorc din drum ca sa mai verifice ceva sau au adevarate ritualuri de verificat diverse lucruri prin casa.