Aqua Dental - Cabinet stomatologic Bucuresti

Terapie dentara

Terapia dentara are ca scop tratarea leziunilor care distrug tesutul dentar, cunoscute si sub denumirea de carii. Leziunile de origine bacteriana provoaca daune progresive dintelui, faza incipienta nu prezinta simptome specifice, putând fi depistata precoce printr-un consult stomatologic periodic.

Cea mai des întâlnita cauza a aparitiei cariilor este reprezentata de îndepartarea insuficienta a placii bacteriene prin periaj, la care se adauga existenta unor factori favorizanti, ca: un consum crescut de zaharuri, aciditatea gastrica ridicata si predispozitii genetice.

Evolutia este catre spatiul de profunzime, distrugând coroana, iar în stadii mai avansate pulpa dentara. Depistarea în stadii incipiente conserva tesutul dentar si minimizeaza daunele, iar costurile de tratament sunt substantial reduse.

 CE SIMPTOME PROVOACA O CARIE DENTARA?

  • Durere sau sensibilitate la rece/cald si masticatie

  • Leziuni vizibile ale dintelui

  • Pete pe suprafata dentara

TRATAMENTUL CARIEI DENTARE VIZEAZA:

  • îndepartarea zonei afectate si protejarea tesutului sanatos prin utilizarea materialelor care dezinfecteaza si protejeaza dintele

  • refacerea dintelui cu ajutorul materialelor care vizeaza aspectul functional si estetic

TIPURI DE OBTURATII DENTARE

  • Compozitul dentar

Este cel mai utilizat material, un amestec de rasini care are un grad ridicat de durabilitate si ofera rezultate functionale si estetice foarte bune, iar culorile pot fi alese dintr-o paleta larga de culori, imita foarte bine structura dintelui si este un material versatil.

  • Ionomerii de sticla (glass ionomer)

Sunt alcatuiti din acizi acrilici si pudra speciala de sticla. Este un material utilizat, în special, pentru obturatii de dimensiuni reduse pe dintii unde fortele masticatorii nu sunt foarte mari. Un avantaj important este reprezentat de faptul ca are în compozitie si fluor, ceea ce previne formarea de noi carii, slefuirea dintelui necesara pentru aplicarea ionomerilor de sticla este minima, iar tesutul dentar este conservat.

  • Rasini ionomerice

Sunt alcatuite din acizi acrilici, rasini acrilice si agregat de sticla. Obturatiile realizate cu acest tip de material sunt mai rezistente decât cele realizate din ionomeri de sticla. au un grad mai crescut de transluciditate si implica, de asemenea, o slefuire minima a suprafetei dentare. Nu sunt însa recomandate pentru dintii care sunt supusi unor forte masticatorii puternice.

Galerie foto
  • ...