Soia Boabe Vrac

10 RON
1 / 1 ...

Soia Boabe Vrac

10 RON
Caracteristici
Categorie: Alimente
Descriere
Soia isi are originile in China si Japonia, fiind – alaturi de orez, grau, orz si mei – una dintre cele mai hranitoare plante. Soia apartine familiei leguminoaselor, fiind o erbacee anuala cu frunzele paripenat-compuse, moi, de un verde intens pe fata expusa la soare.

Florile sunt mici si au culoare alba sau violeta iar fructul este o pastaie, care contine boabe, folosite in scop fitoterapeutic. Aceste boabe, folosite in alimentatia curenta, dar si in industrie, au si proprietati medicinale, alaturi de radacini sau chiar planta intreaga.

Pentru uz medicinal se prepara lapte de soia, faina de soia, germeni de soia. In Japonia soia este consumata de mai bine de 3000 de ani in urma. Tot aici femeile nipone prezinta foarte rar probleme menopauzale iar cazurile de cancer de san, col, uter sunt foarte rare.

Soia – Compozitie
Soia contine pana la 40% protide (comparativ cu carnea, care are doar 15-20%), toti aminoacizii esentiali (lizina, glutamina, triptofanul), lipide, glucide, saruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni si lecitina.

Soia – Actiune
Soia este un aliment complet, foarte digestibil. Ea are rol plastic si stimulator pentru muschi, oase si nervi si este energizant, remineralizant si echilibrant celular. De asemenea, planta are actiune emolenta si hepatoprotectoare, precum si efecte antitumorale.

Soia – Indicatii terapeutice
Consumul de soia este recomandat in caz de astenie, surmenaj, convalescenta, hepatita, diabet, guta, reumatism, dislipidemii, ateroscleroza, hipertesiune arteriala, cardiopatie ischemica, obezitate.

In plus, datorita continutului sau bogat in proteine integrale este un aliment de baza pentru dieta vegetarienilor, care poate suplini absenta proteinelor animale.

Fitosterolii, lecitina, acizii grasi Omega-3 si alte substante din compozitia semintelor de soia impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, in special in cazul cancerului mamar.

Soia are efecte benefice si in ceea ce priveste functionarea tractului digestiv, usurand procesele digestive si de asimilare. Consumarea produselor pe baza de soia duce si la un mai bun reglaj in ceea ce priveste ciclurile menstruale.

Izoflavonele, adica acei compusi asemanatori hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauza, precum si la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoza, bufeuri, stari psihice contradictorii, circulatie proasta.

Soia – Precautii si contraindicatii
Chiar daca fitoestrogenii din soia sunt naturali si nu s-au semnalat efecte adverse, este de preferat ca dieta femeilor gravide, a femeilor care alapteaza, precum si a bebelusilor in primele luni de viata sa nu contina soia sau derivate din aceasta. Este indicat sa nu se administreze in alimentatia copiilor sub 3 ani deoarece poate inhiba dezvoltarea sistemului endocrin (glanda tiroida).

Insa in afara de boabele de soia propriu-zise, celelalte produse sunt procesate.

129 vizualizari Brasov, Bod, 22 Noi. '24 (10:21)