Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti

Sporturi individuale

Atletism
Sectia de atletism a fost înfiintata chiar în anul fondarii clubului nostru, 1948, de catre un grup de alergatori mai mult pasionati decât consacrati, la acea vreme: Victor Firea, Ioan Gansac, Traian Petcu, Ladislau Deak, adica pionierii atletismului dinamovist.    Ce performante formidabile a putut sa aiba aceasta sectie în cei 63 de ani de existenta! Ce anume din palmaresul extraordinar ar merita, mai întâi, sa fie amintit în aceasta pagina..
Box
1948 a fost anul în care s-a înfiintat, în cadrul Asociatiei Dinamo, sectia de box. Sportul acesta, imediat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, era în deriva, ca multe altele, iar cei ce îndrageau boxul cautau un mod pentru a supravietui.  Într-un asemenea moment îsi facea aparitia sectia de box a "Asociatiei Dinamo". Însa, adevarata sansa a boxului dinamovist s-a nascut odata cu numirea lui Constantin Nour ca antrenor la aceasta disciplina...
Canotaj
Canotajul este un grup de sporturi nautice care se practica în ambarcatiuni puse în miscare cu ajutorul vâslelor sau ramelor" cam asta ar fi definitia acestui sport din punctul de vedere al DEX-ului.  Din punct de vedere statistic, canotajul este unul dintre sporturile care au adus poate cele mai multe medalii la toate competitiile la care a participat, începand cu Jocurile Olimpice, campionate mondiale, europene, întreceri balcanice si multe alte asemenea com..
Kaiac-Canoe
lamadirea sectiei de kaiac-canoe a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti s-a produs pe malul lacului Floreasca la initiativa câtorva pasionati ai acestui sport: Radu Hutanu, Mircea Anastasescu, Gheorghe Cojocaru, Nicolaie Bojescu, Radu Marinescu.    August, în 1949, a fost luna înfiintarii oficiale a sectiei care avea sa devina un izvor de titluri si medalii, una dintre sectiile cu cele mai rasunatoare succese ale sportului românesc...
Gimnastica masculin
1949 reprezinta anul de nastere al uneia dintre sectiile importante ale clubului Dinamo. Este vorba de o disciplina sportiva plina de eleganta, finete, suplete, spectaculozitate, dar si încarcata de duritate, efort pâna aproape de limite, încordare si rezistenta. Gimnastica artistica a cucerit întregul mapamond!..
Gimnastica feminin
La Dinamo este destul de greu sa faci distinctia între gimnastica masculina si cea feminina, daca ne referim doar la organizare. În anul 1950, sectia a pornit deopotriva atât cu baietii cât si cu fetele. Dar, daca e sa facem, totusi, o distinctie între cele doua, sa spunem ca gimnastica feminina a adus primele mari rezultate.  Era în urma cu 55 de ani, la Olimpiada de la Melbourne, din 1956, când dinamovistele Emilia Lita, Georgeta Hurmuzache si E..
Haltere
Sectia de haltere a fost înfiintata în 1948 de catre Gheorghe Piticaru, caruia i s-a alaturat Alexandru Cosma, cel care a câstigat si primul titlu de campion national (maestru al sportului în 1953) chiar în acel an. Ca antrenor, Alex Cosma a format si descoperit multi campioni si recordmani nationali. Printre halterofilii reprezentativi ai sectiei merita sa-i enumeram pe Gheorghe Manaitescu, Gheorghe Purcarea, Gheorghe Teleman, Gheorghe Enciu, Petre Teodor...
Judo
1928 este  anul  introducerii judo-ului în România de catre Heishichi Ishiguro, un discipol al întemeietorului acestui fantastic sport, celebrul Jigoro Kano. Orele le tinea la ONEF (ANEF-ul de mai tarziu). Cursul a fost preluat, ulterior, de capitanul Emilian Teaca, cel care avea sa formeze primii instructori de judo. Primele competitii au avut loc în anul 1934, beneficiind de organizarea binevoitoare  a unitatilor de jandarmi si pompieri din Bucuresti si C..
Lupte greco-romane
Lupte greco-romane - Mult aur, argint, bronz pentru voinicii de pe saltea!Sectia de lupte greco-romane a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti este una de elita - probabil ca asa ar trebui sa începem aceasta scurta prezentare a sectiei. Însa, în egala masura, asa ar trebui sa începem cu mai toate sectiile clubului...
Natatie
Sectia de natatie a luat fiinta la începutul anilor '50, la bazinul "Tineretului", locul unde generatii de copii nu numai ca au învatat sa înoate dar au devenit mari înotatori, poloisti sau saritori de la trambulina. Sectia de natatie s-a dezvoltat rapid si au aparut si primele rezultate sub bagheta aceluiasi Emerich Freund. Sanda Grintescu, Cristina Balaban, Anca Grozea si inegalabila Carmen Bunaciu au adus glorie clubului Dinamo si României în competitiie i..
Scrima
Scrima - De la o medalie olimpica la… deceniul campionilor lumii! Sectia de scrima a Clubului Sportiv Dinamo a luat fiinta în anul 1954, în cadrul scolii de tinere talente numita "Tânarul Dinamovist" - laboratorul unde se plamadeau viitorii campioni, reprezentantii elitei sportive a României în marile competitii internationale. Sectia avea sa prinda contur, devenind o reusita a timpului, în anul 1974. Au urmat primele medalii, cele de la Campionatele ..
Tir
Înfiintata prin stradania unor entuziasti, precum Aurel Neagu si Valeriu Panturu, sectiei de tir i-au trebuit câtiva ani buni pentru a se cristaliza ca o sectie importanta a C.S.Dinamo. 1951 este anul în care se finalizeaza lucrarile la poligonul de tir din Parcul Sportiv Dinamo, unul dintre cele mai moderne din Europa acelor vremuri, iar odata cu finalizarea acestuia se poate spune ca începe o noua era în istoria sportului la tinta dinamovist. Titluri nationale, e..
Taekwondo
Taekwondo este un sport din categoria generic numita "Arte Martiale". Destui dintre specialisti presupun ca acesta ar avea o vechime în jur de 2000 de ani, ba chiar mai mult…. Daca se poate spune ca Japonia este patria celebrului Karate-do, iar China tara în care a luat fiinta Kung-fu (de fapt, wushu este forma initiala chinezeasca, kung-fu fiind ceea ce noi numim maestru), Taekwondo are ca origini Coreea. Acesta este un sport care, într-un fel, le combina pe celelalte ..
Karate
Înfiintata în anul 1991, sectia de karate – desi se numara printre cele mai tinere din clubul nostru – s-a integrat repede în spiritul care domneste dintotdeauna la Dinano, anume "Mereu învingatori!" sau, mai direct, pentru dinamovisti nu exista locul 2! Nu este un simplu slogan: cei care vin la Dinamo, fie antrenori fie sportivi, stiu ca numai asa îsi au locul în Parcul Sportiv din Soseaua Stefan cel Mare. Omul care a initiat sectia, care a fost ..
Arte martiale
Shotokan-ul este unul dintre cele mai populare si mai raspândite stiluri de karate din Japonia si din lume. Promotorul stilului SHOTOKAN (ceea ce s-a traduce în "Scoala lui Shoto" a fost maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957). Este destul de greu de stabilit când a patruns în România acest sport, dar este cert ca totul a fost posibil datorita stradaniei si tenacitatii unor tehnicieni, precum Aurel Patru, unul dintre cei mai capabili creatori de sistem sportiv de la ..
Ciclism
Echipa de ciclism a clubului din Soseaua Stefan cel Mare a luat fiinta în 1948, fiind la ora actuala cea mai veche grupare de profil din România. De-a lungul celor 63 de ani de existenta, Dinamo a devenit cea mai valoroasa grupare rutiera pe plan national. Printre cei mai titrati sportivi ai ei se numara : Aurel Selaru, Ludovic Zanoni, Ion Cozma, Gabriel Moiceanu, Gheorghe Lautaru si multi altii. Apoi, au stralucit Vasile Salajan (actualul sef al federatiei de specialitate), Teodor ..