Ioana Surdescu & Oana Surdescu - Societate Profesionala Notariala Bucuresti

Divortul la notar

Notarul public este abilitat, în baza art. 375 din Noul Cod Civil, să constate divorțul prin acordul soţilor şi să elibereze certificatul de divorţ, inclusiv dacă există copii minori născuţi din căsătorie, din afara ei sau adoptaţi.

Desfacerea căsătoriei pe cale notarială se finalizează într-un timp mai scurt decât în instanță (30 de zile), costurile totale sunt reduse și asigură o mai bună protecție a vieții private față de ședința publică din sala de judecată.

Notă: articolul conţine detalii despre divorţul notarial, fără copil minor - pentru amănunte privind actele necesare, costurile şi procedura divorţului cu copil minor la notariat, accesaţi: divorţul cu copii minori la notar.

Acte necesare divorţ prin acord

  • actele de identitate ale celor doi soţi1;
  • certificatele de naştere (în original sau copie legalizată);
  • certificatul de căsătorie (în original).

[1] La depunerea cererii de divorţ, soţii pot fi reprezentaţi la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială care se poate realiza la orice notar public din România sau la Consulatul României (când se află în străinătate). Însă, nu vor putea fi reprezentaţi şi la eliberarea certificatului de divorţ, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar să se prezinte personal la biroul notarial. Mandatarul poate fi și unul dintre soți. Detalii: procură de reprezentare la divorțul notarial

Costuri

Onorariul minim pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor la notariat este prevăzut de Anexa nr. 1 pct. 28 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.

Totalul taxelor pentru divorțul prin acord fără copii minori este 675 lei (inclusiv TVA 20%). Acest total include:

- onorariul notarial pentru divorţul prin acord: 500 lei;

- tariful de înregistrare a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț: 50 lei;

- copia legalizată a certificatului de naștere pentru fiecare soț și a certificatului de căsătorie: 4 lei x 3.

Taxele indicate mai sus se achită integral la depunerea cererii de divorț și nu mai pot fi returnate în caz de răzgândire potrivit legii.

Cum ajungeți la noi ?Competenţa teritorială: la care birouri notariale puteţi divorţa?

Notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acord, eliberând un certificat de divorţ. Astfel, competenţa teritorială de soluţionare a cererilor de divorţ de către notari este una alternativă: soţii pot divorţa atât la un birou notarial din localitatea unde au încheiat căsătoria, cât şi la notariatul unde se află domiciliul lor comun la momentul formulării cererii de divort. Prin ultima locuinţă comună se înţelege locuinţa în care au convieţuit soţii.

Dovada ultimei locuinţe comune se poate face, după caz:

  • cu actele de identitate ale soţilor, din care rezultă domiciliul comun sau reşedinţa lor comună, sau, dacă nu se poate face dovada în acest fel,
  • prin declaraţie pe propria răspundere, autentică, a fiecăruia dintre soţi, din care să rezulte care a fost ultima lor locuinţă comună, chiar dacă în cartea de identitate figurează un alt domiciliu (de exemplu, cartea de identitate nu au fost schimbată la mutarea soților împreună). Citiți detalii aici: declaraţia soților privind ultima locuinţă comună.

În cazul în care căsătoria s-a încheiat în Bucureşti, vă puteţi adresa oricărui birou notarial din Bucureşti, indiferent de sector.

În cazul în care căsătoria s-a încheiat la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare competenţa soluţionării cererii după locul încheierii căsătoriei revine notarului public din municipiul Bucureşti, întrucât locul încheierii căsătoriei este considerat Primăria Sectorului 1 în al cărei registru de stare civilă sunt evidenţiate certificatele de căsătorie emise de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare. 

Procedura

Procedura divorțului prin notariat se realizează în două etape: depunerea cererii și, respectiv, eliberarea certificatului de divorț.

1. Depunerea cererii.

Cererea de divorț se depune la notariat de către ambii soţi sau prin reprezentantul lor împuternicit cu procură notarială autentică.

2. Eliberarea certificatului de divorț.

După înregistrarea cererii, vă vom acorda un termen de 30 de zile calendaristice pentru eventuala ei retragere. La termenul fixat, vom verifica şi ne vom asigura că:

  • sunteţi prezenţi ambii soţi, personal;
  • stăruiţi în cererea de desfacere a căsătoriei;
  • sunteţi de acord cu numele pe care îl veti purta după finalizarea procedurii;
  • vă menţineti celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii;
  • vă puteti exprima consimţământul liber şi neviciat;
  • niciunul dintre soți nu este pus sub interdicţie.

Dacă îndepliniţi cumulativ toate condiţiile de mai sus, notarul public va redacta încheierea de admitere a cererii de divorț, încheiere prin care constată desfacerea căsătoriei şi dispune eliberarea certificatului de divorţ. Încheierea este semnată de ambii soți, de notarul public și, după caz, de interpret. Fiecare dintre soți va primi câte un exemplar al certificatului de divorț. De asemenea, există și posibilitatea eliberării, la cerere, a unui certificat european de divorț, valabil în toate țările semnatare ale Regulamentului UE nr. 1259/2010 (Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, Slovenia).

Certificatul de divorţ nu va conţine nicio menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi.

Redactarea şi semnarea încheierii finale de către toate părţile, obţinerea numărului certificatului de divorț şi redactarea/eliberarea lui au loc în aceeaşi zi, respectiv la termenul acordat pentru desfacerea căsătoriei. Astfel, soții se vor prezenta doar de două ori la notariat sau, după caz, o singură dată, în cazul soților care depun cererea de divorț prin mandatar împuternicit cu procură specială.

În situaţia în care notarul public constată că au intervenit elemente noi care duc la neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor de mai sus (de ex. unul dintre soți nu mai este de acord cu divorțul), cererea de divorț va fi respinsă prin eliberarea unei încheieri în acest sens.

Partajul sau împărțirea bunurilor comune ale soților

În cazul în care, pe lângă desfacerea căsătoriei, soții doresc și împărțirea amiabilă a bunurilor dobândinte în timpul căsătoriei prin contract de partaj notarial, aceștia pot depune și actele necesare pentru partaj în același timp cu cele de divorț. Actul de partaj se va putea autentifica peste 30 de zile, după eliberarea certificatului de divorț. Astfel, partajul se poate realiza în aceeași zi cu eliberarea certificatului de divorț, împărțeala bunurilor comune făcându-se conform înțelegerii soților (de exemplu, unul dintre soți poate primi o sultă - sumă de bani, iar celălalt soț să rămână cu un imobil). Soții pot împărți prin contractul de partaj notarial inclusiv datoriile comune (creditele), însă doar cu acordul scris al băncii creditoare în acest sens.

Partajarea bunurilor comune se poate realiza oricând după divorț. Divorțul și partajul sunt două chestiuni distincte. Nu este obligatoriu să realizați în același timp cu divorțul și partajarea bunurilor.

Situații în care nu puteți divorța prin notariat

Divorțul prin notariat nu va fi posibil în oricare din cazurile următoare:

  • unul dintre soți nu este de acord cu divorțul sau cu oricare dintre aspectele indicate mai sus la subtitlul "Condiții". În acest caz, notarul public vă va recomanda să încercați să ajungeți la o înțelegere sau, dacă nu este posibil, să depuneți cererea de divorț la instanța de judecată competentă;
  • soții nu se prezintă personal la notariat pentru ridicarea certificatului de divorț la termenul stabilit de notarul public (30 de zile de la depunerea cererii de divorț). Dacă cererea de divorț a fost depusă prin mandatar împuternicit cu procură, acesta nu va putea ridica și certificatul de divorț.
  • vă adresați unui birou notarial din altă localitate decât cea în care ați încheiat căsătoria sau în care ați avut ultimul domiciliu comun (conform cărții de identitate sau a declarației pe proprie răspundere).

Alte precizări

  • în cazul în care un soț își modifică numele după divorț, acesta are obligația legală să solicite schimbarea actului de identitate în termen de 15 zile;
  • notarul public va comunica un exemplar original al certificatului de divorț la primăria localităţii unde s-a încheiat căsătoria sau s-a transcris certificatul de căsătorie şi alt exemplar Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor sau, după caz, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti în a cărei circumscripţie se află localitatea unde s-a oficiat căsătoria sau s-a transcris certificatul de căsătorie;
  • datele despre părțile și situația unui divorț notarial sunt confidențiale (nu sunt publice). Doar în cazul divorțului în instanță, informațiile cu privire la părțile procesului de divorț sunt accesibile publicului, putând fi consultate pe portalul instanțelor de judecată, portal.just.ro. Pentru divorțurile încheiate prin notariat, o astfel de bază de date nu este accesibilă publicului larg.
Galerie foto
  • ...