Centrul de Diagnostic romano-german Medinst

Centrul de Diagnostic Româno-German Medinst

Centrul de Diagnostic Româno-German Medinst

Centrul de Diagnostic Româno-German Medinst isi desfasoara activitatea medicala in Romania în domeniul diagnosticului imagistic prin CT şi RMN începand din anul 1997, fiind primul centru privat de acest gen înfiintat in Bucuresti. Activitatea sa este axata pe diagnosticarea imagistica a maladiilor prin rezonanta magnetică (RMN) şi tomografie computerizata (CT).

Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst acopera întreaga gama de investigatii imagistice, remarcandu-se mai ales prin hiperspecializarile sale in patologia cerebrovasculara si musculo-scheletala.

Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst colaboreaza cazuistic si contractual inca de la inceputul activitatii, cu Institutul de Neurologie si Boli Neurovasculare din Bucureşsti. Colaborarea cu Unitatea de Stroke din cadrul acestuia si posibilitatea de a lucra pe cazurile rare si complicate care ajung aici, au condus la perfectionarea competentelor personalului medical în patologia cerebrovasculara si în infarctul cerebral acut si la elaborarea primelor tratate de specialitate în domeniu imagistic din Romania (bazate exclusiv pe cazurile investigate aici): IRM vertebro-medular – autori: Dr. Indra Mihaita si Dr. Ligia Opris; Imagistica cerebrala prin Rezonanta Magnetica- autori: Dr. Ligia Opris in colaborare cu Dr. Indra Mihaita, ambele sub coordonarea si supervizarea medicului Mircea Medrea.

Cercetare stiintifica

În afara activitatii de rutina, centrul este angrenat si intr-o serie de activitati ce vizeaza cercetarea stiintifica. Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst a dezvoltat de-a lungul activitatii sale diferite studii si programe: studiu de cercetare privind patologia cerebrovasculara si stroke impreuna cu Institutul National de Neurologie si de Boli Neurovasculare, program de cercetare referitor la scleroza multipla in placi (Betafer-01-Ro) in colaborare cu Institutul National de Neurologie si de Boli Neurovasculare si compania farmaceutica Schering, studiu asupra bolnavilor HIV, desfasurat in colaborare cu Spitalul de Boli Infectioase Dr. Victor Babes, studiu de cercetare privind afectiunile cerebrale la copii cu retard, în colaborare cu Fundatia SERA, studiu de cercetare asupra maladiei Alzheimer în colaborare cu Astrazeneca UK.

Formare in rezonanta magnetica si tomografie computerizata

Medinst Diagnostic Romano-German a primit din anul 2000 aprobarile necesare din partea Ministerului Educatiei Nationale si a Ministerului Sanatatii pentru organizarea de cursuri de pregatire si desfasurare a activitatii de invatamant in specialitatile rezonanta magnetică si tomografie computerizata.Dr. Mircea Medrea – a obtinut Competenta de Formator in domeniile CT si RMN inca din 1995 in Stuttgart, Germania si recunoasterea acesteia in anul 2007 in Romania şi a participat constant la pregătirea medicilor rezidenţi neurologi din cadrul Institutului National de Neurologie si Boli Neurovasculare in interpretarea imagisticii cerebrospinale.

În scopul informari medicilor, dar si al dezvoltarii sectorului imagistic Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst  si-a adus contributia prin organizarea de conferinte si prezentari pentru personalul medical din spitalele bucurestene, prin punerea la dispozitia studentilor, medicilor rezidenti si personalului medical al Institutul National de Neurologie si de Boli Neurovasculare a aparaturii proprii pentru insusirea tehnicilor IRM si CT si interpretarea imagisticii medulare si cerebrale, prin oferirea de conditii practice de lucru si de materiale de specialitate studentilor din ultimul an de studiu pentru elaborarea lucrarilor de licenta, prin participarea cu lucrari stiintifice si prezentarea de cursuri de imagistica la Conferintele Internationale de Stroke.

Aparatura medicală

Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst are in dotare echipamente de ultima generatie marca Siemens: aparat de rezonanta magnetica Magnetom Avanto 1,5T si aparat de tomografie computerizata tip multislice Somatom Spirit, ambele fabricate si instalate în anul 2009.

CT Somatom spirit

 • de tip spiral – multislice
 • permite examinari cu efectuarea de imagini de inalta rezolutie intr-un timp minimal
 • ofera posibilitatea efectuarii unor angiografii rapide, inclusiv cerebro-cervicale si a unor examinari dinamice de inalta rezolutie a
 • organelor parenchimatoase, toate cu suportul substantei de constrast
 • masuratori de perfuzie cerebrala in cazul patologiei neuro-vasculare de urgenta (stroke)
 • posibilitati de post-procesare a imaginilor, inclusiv reconstructii tridimensionale, respectiv volumetrice
 • reconstructie 3D – harti color
 • densitometrie CT
 • măsurători de instabilitate rotuliană

Magnetom Avanto 1,5 T

 • programe dedicate pacientilor de geriatrie şi oncologie: TIM – scanarea întregului corp, utila pentru pacientii oncologici pentru depistarea diseminării tumorilor secundare, masuratori scurte, cu posibilitatea de compensare a artefactelor de miscare.
 • masuratori speciale calitative si cantitative privind bolile neurodegenerative, care cuprind metoda spectroscopica si metode de difuzie-tractografie.
 • investigatii ale coloanei vertebrale care includ si orientare compensatorie în cazul modificarilor de statica spinala, pentru a face posibile sectiuni paralele cu structurile anatomice. Posibilitatea vizualizarii intregii coloane vertebrale (C+T+L)
 • în ceea ce priveste examinarile articulatiilor si ale sistemului osteomuscular, permite toate modalitatiile de supresie grasoasa asociate cu aplicarea substantei de contrast; harti cartilaginale.
 • puterea magnetului şi a sistemului de gradienţi permite aplicarea unor campuri de investigatie mici si sectiuni sub 1 mm, cu pastrarea raportului S/N
 • investigatiile toraco-abdominale legate în special de organele parenchimatoase dispun de posibilitatea aplicarii masuratorilor de difuzie si perfuzie, marind semnificativ sensibilitatea si speficitatea diagnosticului.
 • posibilitatea executarii de angiografii periferice si totale
 • mamografie RM
 • colangiografie RM
 • MRS – spectroscopie
 • DTI – tractografie
 • angiografie
 • uroRMN
 • perfuzie/ difuzie
 • SWI

Injectomate Ulrich pentru administrarea substantei de contrast în flux programat.PACS (Pacient Archiving and Communication System)Echipa medicala

Diagnosticarea bolnavilor prin tehnicile mai sus prezentate esta facuta de un personal medical cu o inalta calificare: medici primari cu doctorate de specialitate, cadre didactice universitare specializate atat in tara, cat si in strainatate (Franta, Germania). Personalul medical a participat la conferinte si congrese nationale si internationale cu lucrari stiintifice originale, cu subiecte din cazuistica investigata in Centrul de Diagnostic Romano-German Medinst.